Jaanus Nurmoja • 4. jaanuar 2017 kell 3:45

Soomlased on õigel teel

Jaanus Nurmoja  Foto: Erakogu

Eestlastel on võimalus kodanikupalga kehtestamine soomlasetest paremini ära teha, kirjutab kodanikuaktivist Jaanus Nurmoja.

Soomlased on oma põhisissetuleku katsetamisega õigel teel. Nõustun küll kriitikutega, kes heidavad Soomes käivitunud testile ette liialt väikest valimit. See tõesti ei vasta põhisissetuleku ehk kodanikupalga mõttele – olla mitte vaeste abiraha, vaid majanduslik turvapadi kõigile, vähemalt neile, kellel on riigi kodakondsus. Seetõttu ei pruugi ka tulemused anda täit pilti kodanikupalga mõjust ühiskonnale.

Ent parem nii kui mitte kuidagi. Ideed päriselus järele proovida on ikka midagi muud kui selle kohta uskumusi vahetada. Loodetavasti leitakse Soomes võimalus katsetust jätkata ja testrühma valimit laiendada, kui inimeste töökäitumisest on pilt käes.

Eesti aga võiks kasutada võimalust teha seda kõike soomlastest paremini. Sealhulgas nii, et osa testist toimuks kindlal territooriumil (miks mitte Hiiumaal ja Saaremaal), hõlmates kõiki seal elavaid kodanikke. Ja et see nii läheks, selleks on meil võimalus riigile survet avaldada.

Ei maksa tõsiselt võtta väiteid, nagu oleks algatuse eesmärk kodanikupalga kehtestamine. See on siiski kõigest taotlus asja professionaalsel tasemel uurida ja katsetada. Sest otsustamine nii suurejoonelise reformiidee teostatavuse ja mõju üle ei tuleks teisiti kõne allagi.

Katsetamine toob tõehetke kätte. Sealhulgas selguse küsimuses, kas üldse ja mismoodi oleks Eestis võimalik kodanikupalka rahastada ning milline moodus oleks selleks kõige vastuvõetavam või kõige vähem nurinat põhjustav.

Hetkel kuum