Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Huvide konflikt läheb kalliks maksma

  Jelena SobolevaFoto: Maksublog PwC

  Huvide konflikti puhul ei ole tegu korruptsiooniga, ehkki huvide konflikti olemasolu suurendab oluliselt korruptsiooni riski, kirjutab PwC ärinõustamisteenuste juhtivkonsultant Jelena Soboleva.

  Huvide konflikti määratletakse olukorrana, kus isiku erahuvi läheb vastuollu ta tööülesannete või tööandja huvidega, mille tulemusena tekib oht, et isik ei tee ametialaseid otsuseid mitte tööandja/avalikkuse, vaid (vähemalt osaliselt) iseenda huvides. Otsese huvide konflikti korral on mängus isiklik kasu: raha, tasuta või soodushinnaga teenused või tooted või muud hüved, näiteks kinkekaardid, tasuta üritustel osalemine või messidel käimine, tasuta sponsorlus ja reklaamimine, kinni makstud puhkusereisid vms.
  Klassikaline näide on olukord, kus organisatsiooni võtmeisik on hankemenetluse hindamiskomisjoni liige ning otsustab teiste seas pakkumise üle, mille esitanud organisatsiooni esindaja või võtmeisik on lubanud talle valituks osutumise korral hüvesid või kellega tal on ühised majanduslikud huvid (pereliige, ühine osalus äritegevuses vms). Olgu aga veel kord rõhutatud, et õigusvastane pole mitte huvide konflikti esinemine, vaid huvide konfliktist põhjustatud korruptiivne tegu.
  Alati ei pruugi huvide konflikt olla ilmne. Näilik huvide konflikt esineb juhul, kui isiku otsustused lähtuvad küll tööandja huvidest, ent esinevad asjaolud, mis jätavad kahtluse, et ametiülesandeid täites aetakse samal ajal ka mingit eraasja. Olgu näiteks olukord, kus eraettevõtja osaleb riigiettevõtte hankemenetluses, olles samal ajal selle nõukogu liige. On selge, et tema nõukogu liikme erapooletus, sõltumatus ning objektiivsus satuvad automaatselt kahtluse alla juba pakkumist esitades, rääkimata võitjaks kuulutamisest – seda ka juhul, kui tema pakkumine oli tõesti kõige soodsam ning leping täidetakse korrektselt.
  Juht peab peeglisse vaatama
  Kui huvide konflikt jääb maandamata, võivad selle tagajärjed olla tõsised. Kui tegelikust huvide konfliktist tulenevate pettustega kaasneb pea alati teatav varaline kahju, siis veelgi hullem on mainekahju, mis ähvardab organisatsiooni nii reaalse kui näiliku konflikti korral. Rikutud maine taastamine võib osutuda väga kulukaks ning aeganõudvaks, isegi juhul, kui õnnestub tõestada, et rahaline kahju puudus või oli väheoluline.
  Rahvusvahelised majanduskuritegevuse ja pettuseriskide uuringud osundavad, et eelnimetatud intsidentide hulk on maailmas tõusuteel: näiteks huvide konflikti olukorraga kokku puutunud isikute hulk kasvas mullu aasta varasemaga võrreldes 12%lt 21%le ning korruptsiooni osas olid vastavad suhtarvud 11% ja 15%.
  Mida teha, et huvide konflikti esinemist ja selle võimalikke tagajärgi teadvustada, vähendada ja ohjata? Siin tuleb ühelt poolt rääkida sisekontrolli funktsiooni pädevusest ja ressurssidest ning teisalt juhtkonna ülesandepüstitusest ja toetusest. Käitumisreeglid (eetikakoodeks, majanduslike huvide deklaratsioonid jms) peavad olema kehtestatud, nende nõuded sisulised ja täitmine kontrollitav. Riskidest peab juhtkonnal olema ülevaade ning vajadusel kontroll. Asjakohane siseaudit ning riskijuhtimine annab juhtkonnale tervikliku ülevaate riskidest, tagab nende ärilise mõõdetavuse ning läheneda riskide juhtimisele süsteemselt ja tõhusalt.
  Autor: Jelena Soboleva
 • Hetkel kuum
Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eurovalimistel soovib osaleda üheksa erakonda ja kuus üksikkandidaati
Riigi valimisteenistusele laekusid tähtajaks üheksa erakonna ja kuue üksikkandidaadi avaldused Euroopa Parlamendi valimistel kandideerimiseks.
Riigi valimisteenistusele laekusid tähtajaks üheksa erakonna ja kuue üksikkandidaadi avaldused Euroopa Parlamendi valimistel kandideerimiseks.
Swedbank: uus korter jääb enamikule kättesaamatuks
Uued korterid jäävad enamiku inimeste jaoks rahaliselt kättesaamatuks, ka järelturu korterite taskukohasus ei ole kiita, ütles Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma.
Uued korterid jäävad enamiku inimeste jaoks rahaliselt kättesaamatuks, ka järelturu korterite taskukohasus ei ole kiita, ütles Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma.