Taavi Aas • 23. veebruar 2018 kell 3:00

Vabaduse väljakust uuesti parkimisplatsi ei tee

Taavi Aas  Foto: Postimees/Scanpix

Tallinna volikogu aseesimees Mart Luik üritab ilmselt kella tagurpidi keerata, kui ütleb, et moodsas linnaplaneerimises on loogiline anda eelistus jalakäijatele, jalgratturitele, ja ühistranspordile. Kuid sellega ei tohi kaasneda sõiduautode liikumise takistamine. (19.02. ÄP)

Ma ei tea kuigi palju inimesi, kes sooviks tagasi aega, mil Vabaduse väljak oli parkimisplats. Ma ei tea ka neid, kes sooviksid, et Raekoja platsil sõidaks ringi autod. Jah, vanalinnas ja Vabaduse väljakul on autode liikumine takistatud. Aga need otsused on tehtud ja inimesed on need omaks võtnud. Ma ei kujuta ette, et praegu ka kõige populistlikum jõud tuleks võitlema selle eest, et Vabaduse väljakule saaks autoga sõita.

Linnavalitsuse kurss on järgmine: uued, avaramad ühendused kesklinnast väljapoole ning teisalt jalakäijate ja ühistranspordi prioriteet kesklinna. Kesklinnast väljas olevaid avaramaid ühendusi sümboliseerivad Haabersti ristmik, kavandatav Tallinna väike ringtee ning varasemast Ülemiste ristmik. Kesklinna uusi lahendusi aga sümboliseerivad peatselt teoks saav peatänav ja uuenev Gonsiori tänav. Autode ja jalakäijate vahel tuleb leida tasakaal ja just see – kesklinn ennekõike jalakäijatele, kesklinnast väljas aga paremad ühendused autodele, seda kompromiss just kujutabki.

Kahju on vaadata, et Luik räägib tasuta ühistranspordist vaid halba, kuid pole imestada, tema esindatav poliitiline jõud (või mõlemad?) andisid kampaania vältel tasuta ühistranspordi kohta vastakaid signaale. Võib vaid arvata, et nad kaotaksid selle esimesel võimalusel, kuna tegemist pole ju nende kätetööga. Samas on 88 protsenti tallinlastest tasuta ühistranspordi poolt.

Kui Luik üritab öelda, et Tallinna ühistransport tervikuna on väga halb, siis arvamusuuringud viitavad, et kasutajate hinnangud on pigem positiivsed (septembrikuine Turu-Uuringute küsitlus viitas, et Tallinna ühistranspordiga on rahul või väga rahul 80% küsitluses osalenuist, rahulolematuid on vaid 5%.)

Hetkel kuum