13. oktoober 2018 kell 21:00

Ebaõiglus maksuametis

Foto: Panthermedia

Mulle on arusaamatu maksu- ja tolliameti, täpsemalt tulumaksu ja tulude deklareerimisega seotud seadusandlus, kirjutab Äripäeva lugeja Andrus Truus.

Nimelt juhtus minu töötavast pensionärist abikaasaga, et tema töökoha raamatupidamine ei arvestanud tulumaksusoodustusi ja ta ei esitanud tuludeklaratsioone. Viimaste esitamata jätmine on küll tema viga, kuid sel aastal selgus, et ta pole ettenähtud soodustusi juba kaheksa aastat kasutanud.

Praegune seadusandlus võimaldab ainult viimase kolme aasta kohta tekkinud ettemaksu tagastamist. Ülejäänud ettemaks kantakse lihtsalt riigi tuludesse. Maksu- ja Tolliameti selgitas situatsiooni ja ütles, et inimese enda viga, kui soodustust pole soovitud ning nüüd ei saa enam midagi teha.

Vastupidi ei toimi

Mul tekib küsimus, et kui mina riigile võlgu jään, kas see kustutatakse siis samuti kolme aastaga? Pigem arvan, tõsi, võib-olla ekslikult, et midagi ei kustutata, vaid lisanduvad veel intressid.

Seega jääb praegune seadusandlus arusaamatuks, kuid võib-olla oskab keegi mind vastupidises veenda.

Hetkel kuum