Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lastetoetus ja nõukaaeg

  Toimetaja Anu Jõgi leiab, et vajaduspõhine lastetoetussüsteem on alandav.

  Mul on tulnud selgitada tuttavatele, kes ennast kommunistideks peavad, mis mulle nõukogude süsteemi juures siis ei meeldinud.
  Riik oli ju suur ja võimas, meditsiin tasuta, haridus tasuta, kortereid jagati muidu, elektrit ja kütust polnud vaja kokku hoida, raketid lendasid kosmosesse, inimesed käisid rõõmsalt kaks korda aastas paraadil, 1. mail ja novembris oktoobripühade ajal.
  Mind aga häiris see, et see süsteem oli alandav. Järjekorrad muidugi ka, et elementaarseid asju osta. Kaupu toodeti selle järgi, nagu mugavam teha oli, mitte parem pärast kasutada. Kõigi õigus tööle tähendas muu hulgas ka seda, et väikese varguse eest kedagi lahti ei lastud ja imikute eest hoolitsev meditsiinitöötaja võis olla tugevate joomise järelnähtudega.
  Haiglad võisid ju tasuta olla, aga ravimeid jätkus vaid parematele patsientidele. Lihtsal inimesel tuli kas lipitseda või maksta. Selleks aga, et paremat korterit saada, pidid elutingimused olema mitte halvad, vaid talumatud. Kui suutsid ise midagi parandada, siis nii nüüd elagi, leidsid end mugavalt sisse seadnud ametiühingutöötajad.
  Nõukogude süsteem meenus mulle seoses teadetega uutest parematest lastetoetustest, mida valitsuserakonnad igal võimalikul foorumil edasiminekuna välja käivad.
  Võib-olla tõesti on kitsalt läbi ajaval riigil mõttekas maksta vajaduspõhist kümneeurost lisatoetust ainult kehvemal järjel olevatele peredele. Kindlasti on aga alandav oma vaesust iga kolme kuu järel uuesti tõestada. Sest tõepoolest võib juhtuda, et teise töötaja puudumise ajal tehtud lisatöötunnid võivad mõnel kuul ju perekonna rahalist seisu veidi parandada, ja siis poleks järgneva kolme kuu toetus enam õigustatud, eks ole.
  Lisaks kulutab toetuse taotlemine aega, lapsevanema aega nagunii, et oma sissetulekut tõestada, aga keegi peab selle toetuseavalduse ka vastu võtma, vormistama ettepaneku toetust maksta, otsustama maksmise ja siis ka raha üle kandma, keegi peab selle raha eraldama.
  Kisub natuke sinnapoole, nagu oli puudega täisealist last kasvatavale vanemale kavandatud toetusega, kus selle asemel et minna ja vaadata, kas hooldatavaga on kõik korras, mõeldi nõuda tšekke kõigi ostetud asjade kohta, et nende pealt vaadata, ega midagi enda tarbeks pole kulunud.
  Natuke rohkem usaldust võiks seaduseloojatel väikeste summade jagamisel oma kodanike vastu olla, tähelepanu teraviku võiks ehk pöörata sinnapoole, kus suuremad summad huugama pannakse.
 • Hetkel kuum
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Luksusvilla Hispaanias, kahtlane Excel ja kadunud arved: need on idufirmade punased lipud
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Raadiohommikus: Hiinast, Saudi Araabiast, vesinikust ja EKREst
Esmaspäevases raadiohommikus räägime äri ajamisest Hiinas ja Saudi-Araabias, aga ka vesinikuärist ja EKRE pühapäevasel kongressil toimunust.
Esmaspäevases raadiohommikus räägime äri ajamisest Hiinas ja Saudi-Araabias, aga ka vesinikuärist ja EKRE pühapäevasel kongressil toimunust.
Kõlvart andis oma Euroopa Parlamendi koha Jana Toomile
Kuigi esialgsete valimistulemuste järgi pidauks Keskerakonnast minema Euroopa Parlamenti Mihhail Kõlvart, otsustas ta oma koha anda Jana Toomile vahendab Delfi.
Kuigi esialgsete valimistulemuste järgi pidauks Keskerakonnast minema Euroopa Parlamenti Mihhail Kõlvart, otsustas ta oma koha anda Jana Toomile vahendab Delfi.