18. juuni 2014 kell 12:44

Kiisler: Rainer Vakra fiasko

VEB Fondi uurimiskomisjoni esimees Rainer Vakra on tubli müügimees. Ta tutvustas komisjoni tööd ajakirjanduses nii, et jäi mulje: me teame juba palju. Me teame peaaegu kõik selle VEBi asja kohta ja kohe-kohe teeme avalikuks pöördelise tähtsusega info. Noh, ja tulemus? Null. Kõik oli üks suur mull.

Vakra oskas põnevust hoida. „Meil on teada see inimene, kes on võltsingu taga. „Saime uuringutega kummutada kahtlusi, mis oleks võinud uurimiskomisjoni painama jääda,“ jutustas ta. „Avastasime fakte, mis on varem tähelepanuta jäänud.“ On tekkinud uusi versioone ja kahtlusi, küttis ta põnevust.

Uurimiskomisjoni lõpparuande lühike resümee on aga: „Dokumentide ja ütluste põhjal on selge, et tegemist oli ettekavatsetud ja planeeritud tegevusega, milles osalesid toonased Põhja-Eesti Panga, Eesti Panga ja TSL Internationali võtmeisikud.“

Aruandes seisab, et valeandmetega kirja koostamine ja sellele järgnenud tehingud said võimalikuks Eesti Panga, Põhja-Eesti Panga ja TSL juhtide koostöö tulemusena. Kus on siin uudis – see, mis enne teada ei olnud? Avalikkus ootas võltsingu koostaja ja selle algataja nime. Ootas, et selguks täpselt tollase Eesti Panga juhi Vahur Krafti roll. VEB Fondi looja, 1995. aastani Eesti Panga president olnud Siim Kallase rolli või selle puudumise kohta ei ütle aruanne samuti mitte midagi.

Niisiis, palju kära ei millestki. Vakra jätab õiguse Siim Kallasele, kes ütles, et VEB Fond on rahvaluule. Rahvaluule on kõik spekulatsioonid Kallase poliitikast lahkumise teemal.

Autor: Vilja Kiisler, Vilja Kiisler

Hetkel kuum