Rainer Saad • 25. märts 2015 kell 8:00

Väike Poola maaklerfirma võitis Šveitsi frangi šokist

Šveitsi frank.  Foto: Bloomberg

Kuigi paljud suured tegijad kaotasid Šveitsi frangi kursi vabakslaskmisega, leidus üks väike Poola maaklerfirma, kes võitis, ja suurelt.

Sellised suured nagu Citigroup, UBS, Credit Suisse kaotasid jaanuaris miljoneid eurosid, kui Šveitsi keskpank otsustas frangi kursi euro vastu 1,20 tasemelt vabaks lasta. Frank kallines järsult ja suured pangad, kes seda ette ei osanud näha, said kahjumeid.

Ometi oli üks väike Poola maaklerfirma, kes oskas Šveitsi keskpanga sammu ette aimata. X-Trade Brokers SA on Varssavis asuv maaklerfirma, millel on 100 000 klienti. Ettevõtte 2013. aasta kasum oli umbes 20 miljoni eurot. Näiteks Citigroup teenis sellise summa samal aastal ainult 14 tunniga.

Väike või mitte, kuid Poola maaklerfirma nägi Šveitsi keskpanga sammu ette. Nädal enne kahekordistas ta tagatist, mis oli nõutav klientidel valuutadega kauplemiseks. „Ma ei saa öelda, et õnn polnud osa mängust,“ ütles X-Trade Brokers SA juht Jakub Maly Bloombergile. Samas ta ei öelnud, kui palju kasumit nad frangiga teenisid, kuid Maly sõnul oli seda nii palju, et nad saavad mõelda laienemisele ja teiste firmade ostmisele.

X-Trade Brokers on viimastel kuudel olnud eriti täpne Vene rubla kursi muutuse prognoosija. Täpne on oldud ka Ungari forindi ja Türgi liiri prognoosides.

Eriti halvasti läks frangi tõttu New Yorgi valuutamaakleril FXCM, mis kaotas 225 miljonit dollarit. Seetõttu pidi maaklerfirma pöörduma Leucadia National Corp.–i poole ja finantsabi paluma.

Hetkel kuum