Mait Kraun • 19. august 2015 kell 7:00

Teada miljonid abielurikkujad

AhleyMadisoni veebisait  Foto: Reuters

Häkkerid, kes ründasid abielurikkujatele mõeldud tutvumisportaali Ashley Madison, avalikustasid miljonite kasutajate andmed, vahendab CNN Money.

Andmed positati „tumedasse veebi“ – see on interneti osa, mida ei leia Google'i või teiste firmade otsingumootorid. Sinna saab ligi vaid spetsiaalse Tor brauseriga, ütles küberturvalisuse ekspert Per Thorsheim Norrast. Avalikustati nii klientide nimed kui ka krediitkaardi numbrid, ütles Thorsheim. Samuti näitasid häkkerid, palju on keegi veebisaidile raha maksnud.

Veebilehekülg, mida omab Avid Life Media, on loodud selleks, et abielus inimesed saaksid oma abikaasat petta. Saidi hüüdlause on „elu on lühike, tee kõrvalehüpe.“ Viimastel andmetel kasutas veebisaiti 40 miljonit inimest.

„See ei ole aktivism. See on illegaalne tegevus AshleyMadison.comi kasutajate vastu,“ teatas veebisait. „Kriminaalid, kes on asjaga seotud, arvavad, et nad on moraalsed kohtumõistijad, vandekohtunikud ja hukkajad.“

Veebisaiti häkiti juba kuu aega tagasi. Siis ütlesid häkkerid, et see tuleb maha võtta, vastasel juhul postitatakse internetti kõigi inimeste andmed. Teisipäeval kirjutasid nad avaliku teadaande pealkirjaga „Aeg on otsas!“ ja andsid juhised, kuidas andmetele ligi saada.

„Avid Life Media ei ole suutnud Ashley Madisoni maha võtta,“ ütlesid nad. „Me oleme selgitanud pettust ja veebilehe ning selle kasutajate rumalust. Nüüd näevad kõik nende andmeid.“ Ei ole veel teada, kas häkkerid avalikustasid ka isiklikumat informatsiooni, näiteks kasutajate seksuaalfantaasiaid ja koduaadresse.

Häkkerid aasisid veebisaidi kallal ja ütlesid, et tegelikult on kasutajatest 90-95 protsenti mehed. „Kas leiad kellegi, keda tunned? Pidage meeles, et tegemist on pettusega, kus on loodud tohutus koguses naiste profiile,“ öeldi avalduses. „Võimalus on, et sinu mees läks maailma suurimale petjate veebilehele, aga tal ei näkanud. Ta lihtsalt proovis. Kui seal muidugi vahet on.“

Hetkel kuum