investor Toomas • 21 september 2015

Investor Toomas: kas Volkswageni komistus andis ostukoha?

Volkswagenile USA turult tagasilöök.   Foto: EPA

Kas maailma ühe tippfirma Volkswageni aktsia kukkumist üle 20 protsendi tasuks investoril ära kasutada?

Autogigandi aktsia langes rohkem kui viimase seitsme aasta jooksul, kuna USA regulaator leidis, et Volkswagen on võltsinud heitgaaside eraldumise andmeid. USA keskkonnakaitseameti teatel leiti diiselautode tarkvarast vigu ning Volkswageni emissioonikontroll töötas ainult testi ajal ja lülitus tavalise sõidu ajal välja. Regulaator ähvardab autotootjat 18 miljardi dollarise trahviga ning kohtuhagiga.

Volkswagen tunnistas oma viga, kui ettevõtte tegevjuht Martin Winterkorn ütles pühapäeval, et on avalikkuse usaldust kuritarvitanud. Autotootja teatas, et peatab ka mõnede selle aasta diiselautode müügi. USA on Volkswagenile suuruselt teine turg ja seetõttu pole imestada, et autotootja aktsia läks vabalangusse.

Ostukoht?

Volkswagen on olnud aastakümneid automaailma tipus. Kas praegune komistus annaks investorile hea ostukoha? Tegelikult ma praegu nii ei arva, sest palju on saanud kahjustada Volkswageni kaubamärk ja usaldus turul, mis on talle üks suurimaid.

Ka analüütikud reageerisid tänasele juhtumile. Näiteks langetas Kepler Cheuvreux analüütikute meeskond autotootja aktsia soovituse „osta“ pealt „hoia“ peale ning kärpis hinnasihti 27 protsendi võrra 185 eurole. Nende sõnul ei seisa Volkswagen silmitsi mitte ainult lühiajalise müügilangusega, vaid pikaajaliste riskidega USA turul. Aktsia ostusoovituse langetas „hoia“ peale ka Societe Generale ning soovituse võttis vaatluse alla Commerzbank.

Pikaajaline probleem

Minu arvates on Volkswagen tekitanud endale pikaajalise probleemi, mis hakkab kajastuma järgnevate kvartalite majandustulemustes. Selleks, et taastada usaldus autotootja vastu, võiks alustada sellest, et Winterkorn astub tegevjuhi kohalt tagasi. Volkswagen peaks üle vaatama ka enda senise strateegia USA autoturul. Investorina otsiksin ennekõike usaldust ja läbipaistvust.

Volkswageni aktsia praegused näitajad pole halvad. P/E on 5,87, 19 analüütikut soovitavad osta, 10 hoida ja 7 müüa. Analüütikute hinnakonsensus Volkswageni aktsiale on 217 eurot, mis tähendab, et praeguselt tasemelt on see üle 70% tõusu.

Need, kes arvavad, et aktsia on ülereageerinud, võivad Volkswagenisse investeerida. Samas kaldun arvama, et Volkswageni aktsial kiiret põrget pole ning ettevõtte probleemid alles hakkavad lahti rulluma. Jään praegu pealtvaatajaks, aga kes tunneb, et on julge ja näeb juba langusele põhja, lasku käia!

Hetkel kuum