Mait Kraun • 24. september 2015 kell 7:26

Bill Gross: intressimäärasid tuleks tõsta kohe

Bill Gross  Foto: Bloomberg

Võlakirjainvestor Bill Gross ütles, et Föderaalreserv peaks viivitamatult intressimäärasid tõstma, vahendab CNN Money.

Janus Capitalis võlakirjafondi juhtiv Gross on väga pettunud, et USA Keskpank otsustas intressimäärad eelmisel nädalal tõstmata jätta. Selle asemel jättis Föderaalreserv intressid nullprotsendi juurde, kus nad on olnud juba 2008. aastast saati.

„Minge nulli pealt kohe ära!“ kirjutas Gross eelmisel nädalal saadetud investeerimiskirjas. Ta on suhteliselt kindel, et intressimäärade tõstmine tekitaks valu. „Lühiajaline valu? Jah. Pikaajaline valu? Peaaegu kindlalt,“ kirjutas ta.

Grossi arvamus on jätkuvalt finantsmaailmale väga tähtis. Ta kaasasutas Pimco – ühe suurema ja mõjukama võlakirjafondi maailmas. Tippajal haldas Gross Pimco populaarseimat fondi, kus oli 300 miljardit dollarit.

Föderaalreserv otsustas eelmisel nädalal intressimäärad tõstmata jätta – keskpank viitas globaalse majandusega seotud probleemidele ja volatiilsusele aktsiaturgudel. Mitu Fedi ametnikku aga ütleb, et intressimäärasid tõstetakse millalgi sellel aastal. Keskpangal on sellel aastal ees veel kaks kokkusaamist – üks oktoobris ja teine detsembris.

Grossi arvates peaks Fed loobuma nullprotsendilisest intressimäärast, sest see teeb kahju pensionifondidele, võtab ära ajendi säästa ja lõppkokkuvõttes mõjub majanduskasvule halvasti.

Hetkel kuum