Birjo Must • 3 juuni 2016

Bill Gross investoritele: valmistuge uueks normaalsuseks

Janus Capitali võlakirjafondi juht Bill Gross.   Foto: Reuters/Scanpix

Janus Capitali võlakirjafondi juhil Bill Grossil on investoritele halbu uudiseid - ajalugu ei saa korduda.

Fondijuht rõhutas oma juunikuises turuülevaates, et viimase 40 aasta jooksul teenitud aktsiate ja võlakirjade tootlused ei saa enam kuidagi korduda. "Investorid ei peaks ootama võlakirjadelt 7protsendilist tootlust ega aktsiatelt kahekohalise numbriga tootlust," kinnitas ta uudisteagentuurile CNBC.

Turud on praegu täiesti erinevad ja tootlused on väga-väga madalad, rääkis Gross. Tema sõnul võib keskpankade lõtv rahapoliitika hoida võlakirjade tootlusi all. Nimelt on keskpangad Euroopas ja Jaapanis langetanud baasintressimäärad negatiivseks, samal ajal kui USA Föderaalreservi peamine intressimäär on 0,25–0,50 protsendil.

Saksamaa ja Jaapani 10aastaste võlakirjade tootlused on praegu negatiivsed ja 30aastaste võlakirjade tootlused jäävad alla 1 protsendi. USA 10aastaste võlakirjade tootlus oli eilse seisuga 1,8 protsenti.

Grossi väitel ei mõju selline trend halvasti mitte ainult hoiustajatele, vaid ka majandusele üldiselt. Tema sõnul on Fedi ametnikud mõistnud, et nad peavad oma poliitikat normaliseerima.

"Lõpuks peavad need (intressimäärad – toim.) liikuma tagasi üles ja Fedi juhid on aru saanud, et normaliseerimise protsess on vajalik selleks, et säästa ärimudeleid ja kapitalismi üldiselt, sest kapitalism ei tööta 0 protsendi peal ega negatiivsete intressimäärade puhul," rääkis ta.

Gross lisas, et investorid peaksid liikuma vastassuunaliselt ja hoidma raha. Fondijuhi sõnul ei peaks nad ostma korporatiivseid võlakirju ega kõrge tootlusega võlakirju või riskantsemaid aktsiaid.

Hetkel kuum