Pille Ivask • 25. september 2015 kell 10:45

Kataloonia valimised teevad investorid ärevaks

Katalaanide liider Artur Mas  Foto: epa

Pühapäeval toimuvad Hispaanias Kataloonias regionaalsed valimsed, mis on elevile ajanud ka investorid, vahendab Bloomberg.

Mured Kataloonia valimistulemuste üle on kukutanud IBEX 35 indeksit septembrikuu jooksul juba 9,4 protsendi võrra. Seda on võrreldes teiste Lääne-Euroopa turgudega rohkem.

Investorid kardavad, et kui Kataloonia valimistel teevad puhta töö iseseisvusmeelsed parteid, võib see päädida piirkonna eraldumisega Hispaaniast, mille tulemusena võib ohtu sattuda riigi majanduskasv.

Fondihaldur Guillermo Hernandez Sampere märkis, et natsionalismi ilmingud võivad hirmutada investoreid turule sisenemast. „Kataloonia on Hispaanas väga tugev regioon ning kui nad lahku peaksid riigist lööma, oleks see ülejäänud riigile suur katastroof,“ lausus ta.

Ajalehe El Mundo esmaspäeval avaldatud arvamusuuringute järgi peaksid iseseisvusmeelse parteid ülehomme toimuvatel regionaalsetel parlamendivalimistel saama enamuse.

Mõned analüütikud leiavad aga, et tõenäosus, et Kataloonia tõepoolest Hispaaniast lahku lööb, on kaduvväike.

Banca Marchi strateeg Alejando Vidal lausus, et seetõttu ei maksa pikaaegsetel investoritel ka eriti karta. „Kui vaadata Hispaania aktsiate käekäiku kahe- või kolmeaastases perspektiivis, siis pole Kataloonia valimistel suurt mõju," kommenteeris ta.

Ka Credit Suisse Group on teada andnud, et Hispaania majanduskasv on jätkusuutlik ning poliitilised mõjud liialdatud. Kuigi Hispaania majandus kasvab teiste euroala majandustega võrreldes vaat et kõige kiiremini, pole seda eriti märgata ettevõtete käekäiku arvestades.

Hetkel kuum