Mait Kraun • 7. detsember 2015 kell 18:48

4 energiasektori aktsiat, mis on 10 aasta põhjas

Nafta puurkaev.  Foto: Bloomberg

Energiaaktsiate jaoks pole olnud sugugi hea aasta. Hästi pole tegelikult läinud ka viimase kümnendi jooksul, kirjutab CNBC.

Standard & Poor’s 500 indeks on viimase 10 aasta jooksul tõusnud 65 protsenti. S&P energiasektor on lisanud aga vaid 24 protsenti. Nafta hind hakkas reedel pärast OPECi kohtumist odavnema ja hinnalangus on jätkunud ka täna. Reedel jõudsid neli energiasektori aktsiat vähemalt 10 aasta madalaima tasemeni.

Mitmed nendest ettevõtetest on viimasel ajal pidanud toime tulema tõsiste probleemidega.

EnergiaaktsiadCreate your own infographics

Näiteks elektritootmisega tegeleva NRG Energy tegevjuht astus neljapäeval tagasi. Investoritele see ei meeldinud ning aktsia langes 18 protsenti.

Tõsi, juhi vahetus ei ole ettevõtte suurim probleem. Nad on teinud ka mitmeid ebaõnnestunud investeeringuid taastuvenergiasse. Maagaasi hinnalangus on käivet aga tublisti vähendanud.

Freeport-McMoRani jaoks on probleemiks nii nafta kui ka vase hind – mõlemad on jõudnud 6 aasta madalaimate tasemeteni.

Nafta otsimisega tegelev Cheseapeake Energy ja naftatootja Southwestern Energy jaoks on maagaasi ja nafta teinud veelgi selgemat kahju. Nafta otsimise ja tootmisega tegelevad ettevõtteid mõjutab tooraine hindade kõikumine kõige enam.

Kas aeg osta?

Väärtusinvesteerimise teemadel blogi pidava Eddy Elfenbeini sõnul pole mingit põhjust neid lüüasaanud aktsiaid omale osta.

„Toorainetega seotud ettevõtete puhul sõidad sa tooraineturul möllava tiigri seljas. Paljud nendest aktsiatest näitasid eelmisel kümnendil head minekut. Hinnad aga langevad ja langevad ning tiigri seljas on väga raske püsida,“ ütles Elfenbein. „Ma ei arva, et siin mingit väärtust hetkel oleks.“

CNBC-ga rääkinud investeerimisfirma Evercore ISI tehniline analüütik Rich Ross nimetas neid aktsiaid graafikute põhjal „kukkuvateks nugadeks.“ Ka tema ütles, et põhjadeni jõudmisele ei viita praegu ükski märk.

Hetkel kuum