Birjo Must • 23 veebruar 2016

OPEC on muutunud nõutuks

OPECi peasekretär Abdalla El-Badri tunnistas, et ei oska USA naftatootjatega midagi ette võtta.  Foto: Reuters/Scanpix

OPEC ja USA naftatootjad võivad vajada suhtenõustajat, kirjutab Bloomberg.

Pärast esialgset ignoreerimist, hilisemat muretsemist ja viimaks hinnasõja väljakuulutamist on OPEC muutunud USA naftatootjate suhtes täiesti nõutuks. "Ma ei kujuta ette, kuidas me USA naftaga koos elame," rääkis OPECi peasekretär Abdalla Salem El-Badri USAs toimunud kohtumisel sealsete firmajuhtidega.

Globaalsest naftatoodangust umbes 40% andval OPECi naftakartellil pole kunagi varem tulnud silmitsi seista sellise naftatööstusega, mis reageeriks hinnamuutustele nii kiiresti kui USA, märkis El-Badri. See muudab veelgi keerulisemaks kartelli pingutused alandada toodangut, et panna hinnad taas kasvama. "Kui toimub väikenegi hinnatõus, siis tulevad USA tootjad ja katavad languse," märkis El-Badri.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) andis esmaspäeval OPECile veelgi põhjust muretsemiseks, teatades, et USA naftatoodang kasvab 2021. aastaks 1,3 miljoni barreli võrra päevas. Kuigi USA toodang väheneb tänavu 600 000 barreli võrra päevas ja tuleval aastal veel 200 000 võrra, siis hakkab see alates 2018. aastast taas kasvama, teatas IEA.

"Igaüks, kes arvab, et oleme näinud viimast tõusu, peaks uuesti järele mõtlema," kirjutas IEA oma prognoosis.

Nafta hind rallis eilse uudise peale ligi 6%. Täna on Brenti nafta hind uuesti langenud üle 2%. 

Hetkel kuum