Pille Ivask • 28 veebruar 2016

Nigeeria: nafta hind tõuseb 50 dollarini barrelist

OPEC  Foto: EPA

Kuigi OPECi liikmesriigid pole viimasel ajal erilist koostöövalmidust välja näidanud, kinnitas Nigeeria naftaminister CNBCle, et organisatsioon on vajadusel suuteline kokku tulema ning nafta hinna kontrolli alla saama.

„Katari energiaminister ning OPECi president juhivad seda pakti, osapoolte vahel käib tihe arutelu, konsensusele jõudmine seoses nafta tootmismahtude külmutamisega on tulemas,“ lausus Nigeeria naftaminister Emmanuel Ibe Kachikwu ja lisas, et kuna Saudi Araabia ning Venemaa on seoses tootmismahtude külmutamisega ühel meelel, on tõenäosus selleks vägagi suur.

Spekulatsioonid, mida võib OPEC nafta hindadega peale hakata, on muutnud musta kulla hinna volatiilseks. Saudi Araabia naftaminister Ali Al-Naimi on seni öelnud, et kuigi tootmist ei kärbita, ollakse valmis tootmismahtude fikseerimiseks.

„Tootmismahtude külmutamine on protsessi algus. Ja kui me saame suuremad tootjad nõusse, tähendab see, et toodang pikapeale langeb. See võtab aga aega,“ lisas Al-Naimi. „See pole aga toodangu kärpimine. Seda ei juhtu, kuna isegi kui riigid lubavad tootmist kärpida, siis nad ei tee seda. Seega pole ka mõtet aega raisata tootmise kärpimise peale,“ selgitas ta.

50 dollarit barreli eest?

Kachikwu usub, et tootmismahtude külmutamise näol on tegu olulise sammuga õiges suunas. Ta lisas CNBCle antud intervjuus, et OPECI liikmeid vaadates plaan ilmselt ka töötab.

Minister lausus, et kuna saudid juhivad käimasolevat protsessi, julgeb ta oodata aasta lõpuks ka üsna suurt nafta hinna tõusu.

„Ma arvan, et hind tõuseb kindlasti 45 kuni 50 dollari piirimaile,“ sõnas Kachikwu. „Ma loodan, et jõutakse konsensusele ning seda mitte vaid OPECi liikmete hulgas, vaid ka organisatsiooni mitte kuuluvate riikide hulgas. Viimane on ka see, millele Pärsia lahe riigid väga rõhunud on,“ selgitas ta ja lisas, et kui nii, hakkab nafta hind kerkima.

Hetkel kuum