Juhan Lang • 21. aprill 2016
Jaga lugu:

IEA ennustab OPECi-väliste riikide naftatoodangule langust

Nafta puurkaev  Foto: EPA

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) ootab tänavu OPECi-väliste riikide naftatoodangule viimase veerandsajandi suurimat langust.

IEA peaökonomist Fatih Birol ütles täna, et madalad nafta hinnad on vähendanud viimase kahe aasta jooksul investeeringuid 40% võrra, vahendas Reuters. Sealhulgas on investeeringud järsult langenud USAs, Kanadas, Ladina-Ameerikas ja Venemaal.

Biroli sõnul langeb IEA hinnangul OPECi-väliste riikide naftatoodang tänavu ligi 700 000 barreli võrra päevas. Samal ajal kasvab globaalne nõudlus tema hinnangul India, Hiina ja teiste arenevate riikide toel kiires tempos.

Alates jaanuari ja veebruari põhjadest on nii Brenti kui USA toornafta (WTI) hinnad kerkinud ligi 70%. Samas teatas Venemaa energiaminister Alexander Novak eile, et nii nagu saudidki, võib ka Venemaa soovi korral naftatoodangut märkimisväärselt suurendada.

Juba aprilli keskel ennustas IEA, et maailma naftaturg jõuab selle aasta lõpuks suurest ülepakkumisest uuesti tasakaalu lähedale.

Jaga lugu:
Hetkel kuum