Mait Kraun • 17. mai 2016 kell 17:11

Investorid valmistuvad "suvisteks vapustusteks"

New Yorgi börs  Foto: EPA

Investorid valmistuvad „suvisteks vapustusteks,“ selgub Bank of America Merrill Lynchi uuest küsitlusest, vahendab CNN Money.

Investorid kardavad Suurbritannia referendumit ning Hiina majanduse aeglustumist. Samuti ei pruugi keskpankade püüdlused maailmamajandust turgutada olla efektiivsed, ütlesid investorid Bank of America Merrill Lynchi küsitluses.

Peaaegu 71 protsenti küsitluses osalenutest ütles, et niinimetatud Brexit (Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust) on „ebatõenäoline“ või „üldse mitte tõenäoline“. Investorite tegevus Briti aktsiaturul viitab aga asjaolule, et valmistutakse igaks stsenaariumiks.

Küsitluses osales 168 fondijuhti, kes kontrollivad kokku 505 miljardit dollarit varasid. 27 protsenti neist ütles, et Hiina maksejõuetus või valuuta devalveerimine on praegusel ajal suurimad riskid.

Lisaks sellele kardavad fondijuhid ka keskpankade rahapoliitika ebaõnnestumist. Suureks riskiks peab seda 15 protsenti vastanutest.

„Aktsiaturgude tõusupotentsiaali osas on fondijuhid kahes leeris – pooled arvavad, et kuue kuu jooksul toimub langus, pooled ennustavad tõusu. Eelmisel kuul ennustas aktsiaturu langust ainult 25 protsenti vastanutest,“ teatati küsitluse raportis.

Fondijuhtide sõnul mõjutab järgmise 6 kuu jooksul aktsiaturgude suunda eelkõige nafta ja USA dollari käekäik.

Hetkel kuum