Birjo Must • 27. juuni 2016 kell 7:49

Börsidel tuleb ärev nädal

Reedene uudis Brexitist viis börsid üle maailma langusesse.  Foto: Reuters/Scanpix

Suurbritannia rahvahääletuse järeltõuked levivad tänagi üle globaalsete finantsturgude ning Briti naela kurss jõudis 31 aasta madalaima taseme lähedale.

Reedel langes Euroopa suurim börsiindeks Stoxx Europe 600 üle 7%, mis on kõige järsem langus alates 2008. aastast. Täna on Euroopa suuremad börsid väikeses miinuses. Samal ajal tõusid aga Aasia aktsiad ja toorainete hinnad.

Naela kurss kukkus hommikul Londonis veel 1,6% ning jõudis 1,3465 dollarile. Reedel tegi see 8,1%-lise languse. Euro nõrgenes reedel dollari suhtes 2,4% ja täna veel 0,6%. Euroopa valuutade seas on järsu languse teinud ka Norra kroon.

Investorid kardavad, et Brexitiga seotud ebakindlus kestab veel mitmeid kuid, kuna Briti kaks suurimat parteid on omavahel tülis ja Šotimaa ähvardab uue iseseisvushääletuse korraldada. See segadus aitab aga tõsta kulla hinda, mida tavapäraselt nähakse kui turvalist varjupaika.

Eilsete Hispaania valimiste tulemusena alustasid aga sealsed aktsiad kolme kuu suurimat rallit.

Brexiti järeltõuked

Uudis, et britid hääletasid Euroopa Liidust lahkumise poolt raputas reedel finantsturge üle maailma. See pühkis globaalsetest aktsiatest üle 2,5 triljoni dollari. Peaminister David Cameron lubas ameti maha panna, kuid ei öelnud, millal Suurbritannia kavatseb Euroopa Liidust välja astuda. Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon on andnud märku võimalusest korraldada uus iseseisvusreferendum, kuna šotlased hääletasid Euroopa Liitu jäämise poolt.

Shaw and Partnersi vanem investeerimisnõustaja James Audissi sõnul ootab meid ees väga raske nädal. "Kui investoril pole just väga selget vaadet selles osas, mis juhtuma hakkab, siis peab ta olema väga julge, et aktsiaid osta. See nädal on börsidel väga volatiilne ja inimesed kardavad raha paigutada," rääkis ta uudisteagentuurile Bloomberg.

Järgmised nädalad on keskpankade jaoks märgilise tähendusega, kuna nad peavad finantsturgudel volatiilsust vähendama. Euroopa Keskpangal toimub kolmepäevane kohtumine Portugalis, kus võtavad avalikult sõna ka EKP president Mario Draghi ja USA Föderaalreservi juht Janet Yellen.

Täna kohtuvad Berliinis Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk, et arutada Suurbritannia plaani lahkuda Euroopa Liidust.

Hetkel kuum