Indrek Mäe • 27. juuli 2016 kell 8:45

Harju Elektri kasum ja käive kerkisid

Harju Elektri peadirektor Andres Allikmäe  Foto: Andras Kralla

Tallinna börsil noteeritud Harju Elektri teise kvartali majandustulemustest selgub, et ettevõtte puhaskasum ja käive tegid möödunud kolme kuu jooksul läbi tõusu, märkimisväärselt kasvas aga poolaasta kasum.

Harju Elektri teise kvartali puhaskasum oli 1,67 miljonit eurot, mis on 6 protsenti suurem kui eelmise aasta samal ajal. Poolaasta kasumiks oli aga 2 miljonit eurot, mis on ligi 26 protsendi võrra mullusest suurem. Samuti kasvas 4 protsendi võrra ettevõtte käive, mis oli möödunud kvartalis 17,2 miljonit eurot. Börsifirma aktsia on tänase uudise valguses 1,2 protsendiga plussis.

Börsiteatest selgub, et börsifirma käibest saadi enamus ehk 93 protsenti tootmisest. Kinnisvara ja muud tegevusalad andsid ülejäänud osa käibest. „Teises kvartalis on kasvanud elektriseadmete müük ning seoses uue rendipinna lisandumisega eelmisel aastal oleme suurendanud ka oma renditulu,“ ütles Harju Elektri juhataja Andres Allikmäe.

Kontserni tulemusi aitas parandada ka väljastpoolt Eestit saadud käive, mis moodustas eelmises kvartalis 81 protsenti kogukäibest. „Enamik meie alla kuuluvaid ettevõtteid on suutnud oma Soome turu müügimahtu suurendada ning samas on see turg ka ise kasvanud,“ selgitas Allikmäe, lisades, et eelmises kvartalis müüdi Soome turule 72 protsenti Harju Elektri toodetest ja teenustest.

Seejuures väheneb aga jätkuvalt vähenemas käive koduturult Eestis. Kontsern müüs aruandekvartalis Eesti turule vähem kui viiendiku oma toodetest ja teenustest ning poolaastaga on Eesti turu osakaal vähenenud 2 protsendipunkti võrra.

Ettevõte optimeerib aktiivselt tootmist, mis on toonud kaasa töötajate arvu kahanemise. Selle aasta teises kvartalis töötas börsifirmas keskmiselt 454 inimest, mis on 27 võrra väiksem number kui mullu.

Hetkel kuum