Pille Ivask • 11. august 2016 kell 13:25

Analüütik: nafta hind muutub väga volatiilseks

Naftatootmine USAs.  Foto: Bloomberg

Bank of America Merrill Lynchi analüütik usub, et nafta hind hakkab praeguselt tasemelt küll kerkima, ent kukub taas.

“Teise poolaasta puhul näeme me praegu hinna põhja,” lausus Bank of America Merrill Lynchi tooraineturgude ekspert Francisco Blanch. “Arvame, et see, mis praegu toimub, on väga hooajaline. Pakkumine langeb tegelikult päris kiiresti, nõudlus aga kasvab ning see viib turu omakorda defitsiiti,” jätkas ta. Selline tendents peaks panga hinnangul kestma mitu kvartalit järjest ning päädima sellega, et järgmisel aastal kerkib musta kulla barreli hind juba 70 dollarini.

Paljud analüütikud on rääkinud naftaturu stabiliseerumisest aasta teises pooles, ent vähemalt seni pole see reaalsuses kajastunud. Pigem on turujälgijad näidanud välja suurt imestust selle üle, et midagi eriti muutnud pole.

Blanch märkis, et praegune volatiilne olukord naftaturul on vesi saudide veskile, kuna kiiresti muutuvad hinnad toovad kaasa investeeringute vähenemise ning see võimaldab Saudi Araabial saada naftaturul suurema turuosa.

Analüütik märkis veel, et järgmise kolme-nelja aasta jooksul on nafta hind väga muutlik, langedes 25-30 dollarini barrelist ning seejärel tõustes 80 või koguni 90 dollarini barrelist.

Hetkel kuum