Pille Ivask • 22. september 2016 kell 11:15

Iraak: aeg naftaleppeks on küps

Nafta puurkaev  Foto: epa

Iraagi naftaminister Falar Al-Amri teatas, et järgmisel nädalal Alžeerias peetaval naftakohtumisel peaksid tootjad kindlasti jõudma kokkuleppele, vastsel juhul hakkab musta kulla hind langema.

Al-Amri sõnul on olukord naftaturul tootjatele soodsam kui aprillis, mil peeti Doha tippkohtumine. Toona tootjad omavahel lepet sõlmida ei suutnud. Minister märkis, et naftariigid eesotsas Iraaniga on tootmist tõstnud ning saavutanud ka oma tootmiseesmärgid. Samas pole praegused hinnad tootjaile sugugi meeltmööda.

“Naftaleppeks on õige aeg käes,” lausus Al-Amri ja märkis, et ilma OPECi liikmete leppeta naftabarreli hind üle 50 dollari ei tõuse.

Saudi Araabia on OPECi liikmetest suuruselt teine naftatootja, eksportides päevas 2,3 miljonit barrelit musta kulda. Al-Amri rõhutas, et Iraak ei osale üheski ettevõtmises, mille eesmärk on langetada nafta hinda, samuti pole riigil plaani turgu naftaga üle ujutada, et veelgi ületootmist suurendada.

Alžeeria naftakohtumine peetakse järgmisel kolmapäeval, 28. septembril. Kohale on lubanud tulla OPECi liikmed ning Venemaa.

Hetkel kuum