Mait Kraun • 3. oktoober 2016 kell 15:52

Millised on Baltikumi parimad börsifirmad?

Tallinna börs.  Foto: Scanpix

Eesti parim börsifirma on Harju Elekter ja Baltikumi parim Läti ravimitootja Olainfarm, selgub Riias tegutseva uuringufirma andmetest.

Riias tegutsev uuringufirma CE Services pani Balti börsifirmad juba üheksandat aastat pingeritta. Börsifirmade TOP põhineb edetabeli koostajate sõnul rangetel kvantitatiivsetel ja kvalitatiivsetel uuringutel.

Edetabelis sai seekord esikoha Läti börsifirma Olainfarm. Talle järgnesid Leedu rõivamüüja Apranga (eelmise aasta võitja) ja eestlaste Harju Elekter.

Uuringu läbiviijate teatel lisati kvalitatiivse hindamise juurde sellel aastal ka niinimetatud sotsiaalse vastutuse faktor, mille tähtsus on investeerimisprotsessis viimastel aastatel tublisti kasvanud.

 RiikEttevõtte nimiTööstuse grupp 2016.a. koht 2015.a. koht 2014.a. koht Läti OlainfarmRavimid, biotehnoloogia 13 2   Leedu Apranga Jaemüük 2 1 8 Eesti Harju Elekter AS Tootmisvahendid 3 6 3 Leedu TEO LT AB Telekommunikatsioon 4 5 1 Eesti Silvano Fashion Group ASJaemüük 5 2 5 Eesti  AS Tallinna VesiKommunaalteenused 6 8 12 Leedu Klaipedos Nafta Energia 7 N/A N/A Eesti Tallinna Kaubamaja AS Toidu ja põhikaupade jaemüük 8 9 18 LätiSAF Tehnika Tehnoloogia 9 10 17 Leedu Grigeo Grigiškes Materjalid 10 1220 

 

Baltikumi arvestuses võitis Läti ravimitootja

Neli aastat järjest Läti parimaks börsifirmaks valitud ravimifirma Olainfarm teenis tänavu kogu Baltikumi arvestuses esimese koha. Uuringus kirjutati, et Olainfarm on keerulisematel turgudel (Venemaa, Valgevene ja Ukraina) edukalt toime tulnud ning ettevõttel on suur kasvupotentsiaal. Lisaks sellele on muljetavaldav ka Olainfarmi äride hajutamine – eriti geograafia, toodete ja äriüksuste lõikes. Uuringus kirjutatakse, et ettevõte on oma müüki uutel turgudel suurendanud (näiteks Türgis ja Lõuna-Aafrika Vabariigis) ning tootevalikut laiendanud (läbi teiste ettevõtete omandamise).

Eelmisel aastal hõivas esikoha Leedu rõivatootja Apranga. Uuringu raportis kirjutatakse, et Apranga kaotas esikoha mitmel erineval põhjusel. Nende hulka kuuluvad näiteks müügikulude kasv ja sellest tulenenud kasumlikkuse vähenemine. Eraldi toodi veel välja kõrged tegevuskulud Eestis.

Sellegi poolest säilitas Apranga Leedus esikoha, sest ettevõttel on Baltikumis suured ambitsioonid ning alates 2012. aastast on poodide arv tõusnud aastas keskmiselt 8 protsendi võrra. Vaatamata konkurentsi tihenemisele (H&M ja teised) on Apranga käive kasvanud ning Eestis on ettevõttel suur kasvupotentsiaal, teatati raportis.

Eesti parimaks valiti Harju Elekter

Eesti parimaks börsifirmaks valiti elektriseadmete ja elektrimaterjali tootja Harju Elekter. Baltikumi pingereas tõusis ettevõte kuuendalt kohalt kolmandale. Uuringus tuuakse välja, et börsifirma on Põhja-Euroopas jõuliselt laienenud ja oma ärisid hajutanud. Lisaks sellele on ettevõttel „konservatiivne bilanss“ ning stabiilne ja kogenud juhtimismeeskond.

Eestis sai eelmisel aastal esikoha Silvano Fashion Group (Baltikumis 2015. aastal 2. koht). Nüüd on ettevõte langenud Baltikumi arvestuses viiendale kohale, sest tarbijate nõudlus on tähtsatel sihturgudel langenud ning valuutaturgude volatiilsus on kasumile kehvasti mõjunud.

Parimad suudavad raskes keskkonnas hästi toime tulla

Parimate börsifirmade ühine omadus peitub selles, et nad suudavad raskes keskkonnas hästi toime tulla. Raportis mainiti, et Baltikumi ja selle naaberriikide majanduskasv on küllaltki aeglane ning ebakindlus on suur, aga mitmed ettevõtted on suutnud edukalt oma finantstulemusi parandada.

Balti börsifirmade edetabelit (Baltic Corporate Excellence Award) koostatakse juba kaheksandat korda ning selle eesmärk on eestvedajate sõnul tunnustada Balti ettevõtteid ning motiveerida edasist arengut. Sarnast metoodikat kasutades (hinnatakse süstemaatiliselt ettevõtte praegusi ja varasemaid tulemusi, ettevõtte kvaliteeti – finantspositsioon, juhtimine, ärimudel jne) hinnatakse ettevõtteid ka teistes regioonides.

Uuring tehti koostöös Šveitsi ettevõttega CE Asset Management AG ja Lätis asuva ülikooliga BA School of Business and Finance.

Hetkel kuum