Kadi Neemre • 24. oktoober 2016 kell 19:08

Evans: Fed peab inflatsioonisihi kiiremini saavutama

Fedi juht Janet Yellen  Foto: EPA

Chicago Föderaalreservi president Charles Evans usub, et Föderaalreserv peab intressimäärasid hoidma madalal pikema aja vältel, veenmaks investoreid ja avalikkust oma kavatsustes saavutada 2% inflatsioonisiht.

Inflatsioonimäär on liiga madal nii USAs kui globaalsel tasemel ning Föderaalreserv peab jätkusuutlikult, sümmeetriliselt ning pigem varem kui hiljem üles näitama pühendumist soovitud inflatsioonimäära saavutamisel,” sõnas Evans.

Inflatsioon on juba alates 2012. aastast olnud alla 2% ning töötusemäär on 5% ehk punktis, mis paljude ökonomistide sõnul tähendab täielikku tööhõivet.

Evans on Föderaalreservis olnud üks häälekamaid nendest, kes pooldavad kannatlikku ja vaikset intressimäärade tõusu. Kuigi tema sõnul on majanduskasvu lähituleviku väljavaade üsna hea, võivad aeglustuv tööhõive kasv ja teised faktorid piirata majanduse kasvupotentsiaali. See aga sunnib Föderaalreservi intressimäärasid madalal hoidma, säilitamaks praegunegi kasv.

Föderaalreserv tõstis viimati intressimäärasid eelmise aasta detsembris. Evansi hinnangul peaksid edasised intressimäärade tõusud olema seotud kõrgema inflatsioonimäära, inflatsioonikasvu ootuste ning töötusemäära langusega.

Föderaalreservi järgmine kohtumine toimub 1.-2. novembril. Investorid ja ökonomistid usuvad, et sellel kohtumisel jäetakse intressimäärad muutmata ning määrasid tõstetakse hoopis detsembris Fedi kohtumisel.

Hetkel kuum