Mait Kraun • 2. november 2016 kell 20:54

Börs: mure valimiste pärast veab turge alla

New Yorgi börs  Foto: Bloomberg

Aktsiaturud odavnesid ning võlakirjade hinnad tõusid, sest turud muretsevad jätkuvalt presidendivalimiste pärast, vahendab Bloomberg.

Standard & Poor’s 500 indeks langes juba seitsmendat päeva järjest – viimati juhtus nii 2011. aastal, mil Euroopas oli võlakriis. Investorite nõudlus niinimetatud turvasadama varade – kulla, võlakirjade ja jeeni – vastu suurenes. Nafta hind kukkus, sest USA varud kasvasid.

Täna avalikustas oma rahapoliitika otsuse ka Föderaalreserv. Ootuspäraselt jäeti intressid samale tasemele ning avalduse sisu ei valmistanud üllatust. Teisalt anti peenelt märku, et detsembris ollakse valmis intresse tõstma.

„Praegu me näeme kombinatsiooni ebakindlusest ja passiivsusest, mis tuleneb presidendivalimiste lähenemisest,“ ütles investeerimisfirma JonesTrading Institutional Servicesi strateeg Yousef Abbasi. „Inimesed maandavad riske ja vahepeal tähendab see kõrvaltvaatajaks jäämist.“

MSCI maailma aktsiate indeks langes 0,7 protsenti ja jõudis madalaima tasemeni alates juulist. S&P 500 indeks kukkus samuti 0,7 protsenti ja lõpetas päeva 2097 punktil. Stoxx Europe 600 indeks tegi kahe aasta pikima languse.

Kulla hind tõusis 1,6 protsenti ja jõudis 1308 dollarini untsist, mis on kõrgeim tase alates 3. oktoobrist.

„Turul on palju närvilisust ja mõeldakse, et Trump võib valimised võita. See surub kulla hinda üles,“ ütles Optionsellers.comi asutaja James Cordier.

WTI toornafta hind langes 2,9 protsenti ja päeva lõpuks maksis barrel 45,34 dollarit. Brent kukkus 2,7 protsenti 46,86 dollarini barrelist. USA naftavarud tõusid eelmisel nädalal 3,1 protsenti, selgub EIA andmetest.

Hetkel kuum