Indrek Mäe • 9. november 2016 kell 10:05

Swedbank: poliitilised riskid on oluliselt kasvanud

Swedbank  Foto: Scanpix/Reuters

Swedbanki analüütikute hinnangul püsib Trumpi tekitatud ebakindlus turgudel veel mõnda aega ning poliitiliste riskide mõju aktsiaturgudele on varasemaga võrreldes oluliselt kasvanud.

„Kuna erinevad kihlveokontorid olid võimetud ette nägema selliseid olulisi sündmusi nagu Brexit ja Trumpi saamine presidendiks, muutuvad ka investorid ettevaatlikumaks,“ ütles Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik. „Arvestades, et detsembris on tulemas Itaalia referendum ja järgmisel aastal seisavad Saksamaal ja Prantsusmaal ees valimised, siis võib öelda, et poliitilised riskid on oluliselt kasvanud ja tulemusi veelgi raskem ette näha,“ lisas ta.

Turud taastuvad aeglaselt

Swedbank Marketsi valdkonnajuhi Andres Suimetsa hinnangul oli aktsiaturgude reaktsioon Trumpi võidule küll tugevalt negatiivne, kuid investorite meelestatus on jooksvalt paranenud. „“Kaasa aitas ka Trumpi võidukõne, mis oli pigem mõõdukas,“ selgitas ta.

Sellegipoolest püsib ebakindlus turgudel veel mõnda aega. „Ajalugu on näidanud, et USA presidendivalimiste esialgsele tugevale negatiivsele reaktsioonile on üldiselt järgnenud langus või paigalseis ka järgnevatel nädalatel,“ rääkis Suimets. „Raske on prognoosida Trumpi edasist käitumist, nagu ka üldiselt n-ö anti-establishment'i liikumise jätkuvat populaarsuse kasvu poliitilisel areenil,“ lisas ekspert.

Tallinna börsi võrreldes teiste Euroopa turgudega ameeriklaste otsus Suimetsa hinnangul väga palju ei mõjuta.

Hetkel kuum