Mait Kraun • 14. november 2016 kell 7:30

Jaapani aktsiaturud kimasid Aasias esikohale

Motosport.  Foto: EPA

Jaapani aktsiaturg tegi teistele Aasia turgudele täna silmad ette, sest värskelt avalikustatud majandusandmed olid head ning jeen odavneb, vahendab MarketWatch.

Nikkei Stock Average tõusis täna 1,7 protsendi võrra 17 672 punktini. Teised Aasia turud olid peamiselt languses – Austraalia S&P/ASX 200 langes 0,5 protsenti, Singapuri FTSE Straits Times indeks odavnes 0,9 protsenti ja Hongkongi Hang Seng kaotas 1,3 protsenti.

Täna Jaapanis ilmunud valitsuse andmetest selgus, et riigi majandus kasvas kolmandas kvartalis (eelmise aasta sama ajaga võrreldes) 2,2 protsendi võrra. Wall Street Journali küsitletud ökonomistid prognoosisid 0,9protsendilist kasvu.

Jaapani jaoks on tegemist kolmanda kvartaliga järjest, mil majandus kasvab. Olukord on tunduvalt paranenud, sest viimased kolm aastat on Jaapan sisuliselt paigal tammunud.

Jaapani majandus peaks järk-järgulist taastumist jätkama, ütles riigi majandusminister Nobuteru Ishihara. „Tööturu olukord ja palgakasv paranevad,“ ütles ta.

Aktsiatele on hästi mõjunud ka odavnev jeen. Täna on dollar jeeni tugevnenud 0,7 protsenti ja see on aidanud eksportijaid. Näiteks Mazda aktsia on täna tõusnud 5,7 protsenti ja Toshiba on lisanud ligi protsendi.

Teised Aasia turud langesid eelkõige seetõttu, et Donald Trumpi presidentuur peaks kaasa tooma majanduskasvu ja seeläbi ka kõrgemad intressimäärad, mis vähendaks arenevate turgude varade atraktiivsust, ütles Nomura Securitiesi aktsiastrateeg Mixo Das.

Hetkel kuum