Maailma toiduhinnad langesid 2016. aastal juba viiendat aastat järjest. Kõige enam odavnesid teraviljade, liha ja piimatoodete hinnad, teatas ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO).
Hinnad püsisid detsembris (novembriga võrreldes) stabiilsena, selgub FAO toiduhindade indeksi andmetest. Eelmise aasta jaanuaris jõudsid hinnad seitsme aasta madalaima tasemeni.
2016. aastal kukkus toiduhindade indeks kokku 1,5 protsenti. Indeks koosneb erinevatest toiduainetest – teraviljadest, õliseemnetest, piima- ja lihatoodete ning suhkrust.
Detsembris oli indeks 171,8 punkti juures, novembris oli näitaja 171,9 punkti. Detsembris kallinesid järsult õliseemnete ja piimatoodete hinnad, suhkru ja lihahinnad aga kukkusid.
Suhkru hinnad tõusid aastaga kolmandiku võrra, vaatamata sellele, et detsembris toimus 8,6protsendiline langus. Põhjuseks oli eelkõige Brasiilia reaali odavnemine (dollarisse) ning ootused, et riigi suhkru tootmismahud suurenevad. „Majanduslik ebakindlus ning valuutaturgude kõikumine mõjutavad sellel aastal turge tõenäoliselt veelgi rohkem,“ ütles FAO ökonomist Abdolreza Abbassian.
Teraviljade hinnad jätkasid langust ning 2011. aasta tipust on need kukkunud juba 39 protsenti.
Õliseemnete hinnad tõusid detsembris viimase kahe ja poole aasta kõrgeima tasemeni. Palmiõli kallines, sest globaalsed varud on väiksed ning pakkumine on kitsas.
Seotud lood
Reklaamiagentuuri La Ecwador tegevjuht Heily Aavik ja loovjuht Taavi Lehari võtavad Äripäeva raadio värskes saates luubi alla järgmise aasta turundusstrateegia ja eelarve koostamise ning annavad soovitusi, kuidas kitsamal ajal targalt toimetada.