Mait Kraun • 20. jaanuar 2017 kell 19:18

Gross: Trump lükkab globaalsele võlakriisile hoo sisse

Janus Capitali võlakirjafondi juht Bill Gross.  Foto: Reuters/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi majandusplaan võib kasvu ergutada, aga tegelik kasv peaks tulema produktiivsusest, ütles võlakirjakuningaks tituleeritud Bill Gross, vahendab CNBC.

Gross ütles, et ta ei ole siiski kindel, kas majandus hakkab kasvama oodatud tempos. „Produktiivsus peab tõusma vähemalt 2-3 protsenti, sest tööjõu hulk kasvab ainult poole protsendi võrra,“ ütles Gross, kes juhib Janus Global Unconstrained võlakirjafondi. „Ma olen skeptiline.“

Ta nentis, et regulatsioonide vähendamine võiks majandusele teatud määral toeks olla. Valitsuse kulutuste kasv ning infrastruktuuri investeeringud aitavad kasvu ergutada aga vaid lühiajaliselt.

Produktiivsus sõltub eelkõige ettevõtete investeeringutest ja innovatsioonist ning selle jaoks tuleb luua soodne pinnas. „Ettevõtetel on piisavalt raha, et investeerida. Küsimus on praegu selles, kas tuleviku keskkond seda soodustab või mitte.“

Gross on olnud Trumpi suhtes üldiselt kriitiline. Ta kirjutas detsembris oma klientidele, et Trump muudab „pikaajalist ja globaalset võlakriisi“ hullemaks.

„Ei ole kahtlustki, et teatud aspektid Trumpi poliitikates on aktsiatele ja võlakirjadele lühiajaliselt kasulikud – ta vähendab makse ja regulatsioone ning suurendab valitsuse kulutusi,“ kirjutas ta. „Pikaajaliselt peavad investorid aga arvestama, et Trumpi kaubanduspoliitika võib mõjutada börsifirmade kasumeid negatiivselt.“

 

Hetkel kuum