Mait Kraun • 8 veebruar 2017

Bensiininõudluse kahanemine viitab majanduslangusele?

nafta  Foto: epa

Kütuse tarbimine võib olla väga tugev näitaja, mis annab vihjeid üleüldise majanduse olukorra kohta. Eelmisel kuul langes USAs bensiininõudlus aga sama palju nagu majanduslanguste ajal, vahendab CNBC.

Ökonomistid aga ei näe, et majanduslangus oleks tulemas. Energiaturu analüütikud ütlevad, et nõudlus jõudis eelmisel nädalal tagasi normaalsele tasemele. Nüüd nad ootavad, et näha, kas olukord jätkub või mitte.

Kolmapäeval avaldatud raportis teatasid Goldman Sachsi analüütikud, et nad ei usu majandussurutise tulekut (vähemalt kaks kvartalit kestev majanduslangus), aga bensiini nõudluse 5,2protsendiline langus jaanuaris (eelmise aasta sama ajaga võrreldes) võiks olla murekohaks. Sellised languseid näeb ainult majandussurutiste ajal.

„Selline langus on toimunud alates 1960. aastast vaid neljal korral,“ kirjutasid analüütikud. Tavaliselt on samal ajal langenud järsult ka üldised tarbimiskulutused, mida praegu aga näha ei ole. Prognoositakse, et esimeses kvartalis kasvavad tarbimiskulutused 2,6 protsenti.

„Goldman ei arva, et käes on majandussurutis. Ka meie ei arva seda,“ ütles investeerimisfirma Oil Price Information Services energiaturu analüüsi juht Tom Kloza. Samas nentis Kloza, et jaanuaris toimunud langus väga salapärane.

 

Hetkel kuum