Olavi Teppan • 13. veebruar 2017 kell 15:46

Euroopa Komisjon hindab Brexiti mõju leebemaks

Euroopa Komisjoni hoone Brüsselis.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Euroopa Komisjoni täna avaldatud prognoosi kohaselt mõjutab Brexit nii euroala kui ka Suurbritannia majandust oodatust vähem, vahendab Bloomberg.

Euroala 19 riigi majanduskasvu prognoosi korrigeeriti selleks aastaks varasemalt 1,5 protsendilt 1,6 protsendile ja 2018. aastal peaks euroala majanduskasv olema seni prognoositud 1,7 protsendi asemel 1,8 protsenti.

Seevastu Suurbritannia majanduskasv, mis eelmisel aastal moodustas 2 protsenti, aeglustub sel aastal 1,5 protsendini ja tuleval aastal 1,2 protsendini. Samas on seegi prognoos optimistlikum võrreldes mullu novembris avaldatuga, mis ennustas Suurbritannia majandusele selleks aastaks vaid üheprotsendilist kasvu.

„Äriinvesteeringuid mõjutab eeldatavasti jätkuv ebakindlus, eratarbimise kasv aeglustub, kuna ka reaalpalga kasv jääb aeglasemaks,“ selgitatakse komisjoni raportis.

Prognoosi kohaselt võib esimest korda ligi kümne aasta jooksul oodata majanduskasvu kõigis Euroopa Liidu 28 liikmesriigis. Eesti tänavuse aasta majanduskasvu prognoosi langetas komisjon 0,1 protsendipunkti võrra 2,2 protsendile.

Ka inflatsioon peaks euroalal Euroopa Komisjoni prognoosi järgi kerkima 2016. aasta 0,2 protsendilt sel aastal 1 protsendini. Suurbritannias oodatakse mulluse 0,7 protsendi asemel selleks aastaks juba 2,5-protsendilist inflatsiooni.

Hetkel kuum