Pille Ivask • 20 veebruar 2017

Nafta hind ronib üles

Naftapuurtorn  Foto: EPA

Täna tulnud teade Saudi Araabia naftatootmise vähenemise kohta kergitas musta kulla hinda.

Nafta hind on täna tõusnud 0,84% võrra, 56,23 dollarile barreli eest.

Commerzbanki analüütikud märkisid, et hinnatõusu peamine põhjus on see, et saudid peavad sõlmitud naftaleppest kinni. Detsembris eksportis Saudi Araabia päevas 8,01 miljonit barrelit naftat, mis on 244 000 barreli jagu vähem kui novembris.

Kuigi turud reageerivad aktiivselt saudide naftatootmise vähendamisele, on mõneti mõistmatu, miks hind tõuseb, kui USA naftatootjad oma toodangut aktiivselt suurendavad. Goldman Sachsi andmeil peaksid USA naftatootjad olema tänavu usinad puurkaevude sisselülitajad, mille tulemusena peaks keskmine päevane toodang suurenema 130 000 barreli jagu. USA Energiaagentuur teatas, et möödunud aastal tootsid USA naftatootjad keskmiselt 8,9 miljonit barrelit naftat päevas, tänavu peaks see näitaja jõudma 9 miljonile barrelile.

Kuigi USA naftatootjate rolli ei tasu üle tähtsustada, on selge, et OPEC peab juunis toimuval kohtumisel midagi ette võtma, ütleb Commonwealth Bank of Australia tooraineturgude strateeg Vivek Dhar. “Me kõik jälgime hoolega, kas USA naftatootmise suurendamine toob nafta hinna tagasi 40 dollarile ja sellel aastal juba 50 dollari lähedale,” kommenteeris ta.

Sel nädalal mõjutab naftaturgu ilmselt üsna tugevalt neljapäeval avaldatav info USA naftavarude kohta. Samal päeval tulevad andmed ka Hiina naftaimpordi kohta.

Hetkel kuum