Liina Laks • 13. märts 2017 kell 5:41

Börs: Aasia turud intressiotsuste ootel

Bombay börs  Foto: EPA

Aasia börsil oodatakse huviga Jaapani ja USA keskpankade otsuseid intressimäärade tõstmise kohta, kirjutab MarketWatch.

Samas toovad analüütikud välja, et praegu mõjutavad Aasia olulisemaid indekseid eelkõige koduturgudel toimuvad sündmused. Nii tõusis Hongkongi Hang Sengi indeks 1,1 protsenti, kui suurpank HSBC Holdings teatas võimuvahetusest: oktoobris võtab juhtimise Douglas Flinti asemel üle Mark Tucker. Kontserni aktsia tõusis selle peale täna üle kahe protsendi. Shanghai indeks tõusis täna hommikuks 0,6 protsenti.

Korea börsil annab tooni positiivne meeleolu, mis tekkis pärast reedest kohtuotsust – kõrvaldati korruptsioonisüüdistustega president – ja tõstis täna indeksit ligi protsendi võrra.

Nikkei indeks tõusis 0,15 protsenti. Jeen on ikka veel USA dollari vastu nõrgenemas, mis aitab ekspordiga seotud ettevõtete aktsiaid. Kuigi Jaapan teatas, et masinatööstuse tellimused on võrreldes möödunud kuuga 3 protsenti vähenenud, ei lasknud investorid end sellest heidutada. Jaapanlastele andis jõudu juurde ka odav nafta, mis kergitas nii lennukompaniide kui ka keemiatööstusega seotud ettevõtete aktsiaid: Japan Airlinesi aktisa tõusis 1,1 ning Sumitomo Chemical aktsia hommikuks lausa 2,9 protsenti. Analüütikute hinnangul mõjub ressursivaese Jaapani börsile odavam energia hästi.

Mis on ühele hea, see on teisele halb. Odavam nafta pitsitas Austraalia S&P/ASX 200 indeksit, mis kukkus 0,3 protsendi võrra peale seda, kui USA toornafta hind langes esimest korda selle aasta jooksul alla 48 dollari barrelist. Oil Searchi aktsia kukkus 2,3, Woodside Petroleum 1,6 ja Santose aktsia samuti ligi 1,6 protsenti, mis riigi üldist indeksit tugevasti mõjutasid.

Indias mõjutavad börse praegu kohalikud valimised. Bombay Sensexi indeks tõusis täna mõõdukalt 0,06 protsenti.

Hetkel kuum