Mait Kraun • 14. märts 2017 kell 17:00

Saudid: me ei taha muidusööjaid toita

Khuraisi naftaväli Saudi Araabias  Foto: epa

Saudi Araabia teatas OPECile, et nad tõstsid veebruaris oma naftatootmise uuesti 10 miljoni barrelini päevas. See tähendab, et kolmandik riigi naftakärbetest on kaotatud.

Kuningriik suurendas naftatootmist 263 300 barreli võrra 10,011 miljoni barrelini päevas, selgub OPECi teisipäeval avaldatud raportist.

Nafta hinnad langesid, sest investorid spekuleerivad, et saudid ei ole teiste naftariikide tegevusega rahul – nimelt vähendavad nood oma tootmist liiga aeglaselt. Saudi Araabia energiaminister ütles, et turgudele kättesaadava nafta hulk langes siiski 90 000 barreli võrra päevas ning lisatoodang lihtsalt varundati.

Isegi pärast tootmise kasvu alandab Saudi Araabia oma naftatootmist kiiremini kui 30. novembri OPECi kohtumisel kokku lepiti. Riigil on hädasti vaja globaalne naftaturg stabiliseerida, selgub ministeeriumi ametlikust avaldusest. Sellegi poolest hoiatas energiaminister Khalid Al-Falih eelmisel nädalal, et kuningriik ei kavatse „muidusööjate“ koormat väga pikalt kanda. Näiteks Venemaa, Iraak ja Araabia Ühendemiraadid ei ole lubatud naftakärpeid veel teinud.

WTI toornafta on täna odavnenud 1,8 protsenti ja Brent on kukkunud 1,2 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 47,54 ja 50,75 dollarit.

Hetkel kuum