Mait Kraun • 6. aprill 2017 kell 17:33

Föderaalreserv: aktsiaturud on kallid

Fedi president Janet Yellen.  Foto: EPA

Optimism, mis kaasnes Donald Trumpi valimisvõiduga, viis USA aktsiaturud uute rekorditeni. Föderaalreserv on selle pärast aga mures, selgub täna avaldatud Fedi minutitest.

Standard & Poor’s 500 indeks on alates 8. novembrist, mil toimusid USA presidendivalimised, tõusnud 10,9 protsenti. Finantssektor on sama ajaga kallinenud lausa 18,9 protsenti. Optimismi on tekitanud eelkõige Trumpi lubatud maksureform, regulatsioonide vähendamine ja fiskaalne stimuleerimine.

Kiire tõus on muutnud USA Keskpanga ametnikud aga murelikuks. Eile avaldati Föderaalreservi märtsikuise kohtumise täpsem protokoll, millest selgus, et mitmete Fedi juhtide arvates on aktsiaturud liiga kallid.

„Suuremad USA aktsiaindeksid on vahepeal tõusnud ning mitmed suhtarvud, näiteks hinna ja kasumi suhted, tõusid ajaloolistest normidest veelgi kõrgemale. Aktsiaturud on tõusnud peaaegu kõigi sektorite lõikes ning finantsfirmad on terve indeksi tootlust ületanud,“ teatas keskpank.

See ei ole esimene kord, mil keskpank võtab aktsiaturgude osas sõna. Juunis rääkis USA Senati ees Föderaalreservi juht Janet Yellen, kes ütles, et aktsiaturgude tõusutrend tekitab talle muret.

Keskpank tõstis märtsikuisel kohtumisel baasintressimäära 0,5-0,75protsendilt 0,75-1protsendini. Sellel aastal plaanib Föderaalreserv tõsta intresse veel kahel korral.

Hetkel kuum