Mait Kraun • 25. aprill 2017 kell 20:51

Börs: aktsiaturud lähenevad rekorditele

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

USA aktsiaturud tõusid ning Nasdaq Composite jõudis esmakordselt üle 6000 punkti taseme. Börsifirmade kvartalitulemused olid tugevad ning investorid on Trumpi maksuplaani osas optimistlikud.

Dow Jonesi indeks tõusis rohkem kui 200 punkti, sest Caterpillari ja McDonald’si esimese kvartali tulemused olid oodatust paremad. Kummagi ettevõtte aktsia tõusis vastavalt 8 ja 5 protsenti. Standard & Poor’s 500 indeks jõudis peaaegu rekordini, tõusu juhtisid kaevandussektori aktsiad. Euroopa aktsiaturud kallinesid 20 kuu kõrgeima tasemeni.

Donald Trump teatas, et avalikustab homme maksuplaani, mille kohaselt vähendatakse ettevõtte tulumaksu 15protsendini. Ka see aitas turgudel tõusta. Euroopa aktsiaturgudele andis hoo sisse poliitiliste riskide vähenemine.

„Investorite tähelepanu liigub kiiresti Trumpi maksuplaanile. Presidendil saab reedel täis 100 esimest päeva presidendina,“ ütles Deutsche Banki strateeg Jim Reid. Valge maja usub, et maksulangetused katab ära kõrgem majanduskasv.

Dow Jones kallines 1,1 protsenti (232 punkti) 20 996 punktini. Kõigi aegade rekordist on puudu 0,5 protsenti. S&P 500 indeks tõusis 0,6 protsenti ning rekordist on puudu vaid 0,3 protsenti. Stoxx Europe 600 lisas 0,2 protsenti.

Kulla hind kukkus 1protsendi 1264 dollarini, sest investorid hakkasid ostma riskantsemaid varasid ja müüsid niinimetatud turvasadama varasid. Nafta lõpetas kuus päeva kestnud languse ja kallines 0,7 protsenti 49,56 dollarini barrelist.

Hetkel kuum