Äripäev • 3 juuli 2017

Total mängib Iraanis suurt mängu

Totali rafineerimistehas Prantsusmaal  Foto: Reuters/Scanpix

Prantsusmaa naftakontsern Total allkirjastab täna lepingu Iraanis asuva naftavälja arendamiseks, vahendab Wall Street Journal.

Miljardidollariline leping – projekt tehakse kahasse China National Petroleum Corporationi ja Iraani Petroparsiga – on Totali pikem Iraani-suunaline äriplaan. Möödunud aasta lõpul sõlmis ettevõte 4,8 miljardi dollari suuruse eellepingu Iraani projektide arendamiseks.

Totali juht Patrick Pouyanne teatas, et tänase lepinguga arendatavast Parsi gaasiväljast hakkab gaas Prantsusmaa tarbijateni jõudma 2021. aastal. Leping on sõlmitud 20 aasta peale.

Ka teised naftahiiud on Iraanist huvitatud. Wall Street Journali andmetel on ka Royal Dutch Shell avaldanud soovi energiarikkasse riiki siseneda. Detsembris sõlmis firma Iraaniga eellepingu, kuid sealt edasi pole projektid veel liikunud.

Hetkel kuum