Sirje Rank • 21. juuli 2017 kell 8:11

Euro ralli võib olla alles alguses

Foto: Scanpix/Reuters

Hoolimata sellest, et Euroopa Keskpank oma rahapoliitikas neljapäeval mingid muutusi ei teinud ja keskpanga juht jätkuvalt liiga nõrgale inflatsioonile rõhus, jätkas euro tugevnemist.

Euro tugevnes neljapäeval USA dollari suhtes protsendi võrra kerkides läbi 1,16 dolalri tasemest. Täna tugevnes euro veel 0,3% 1,1667 dollari tasemele, kirjutas Bloomberg. See on peaaegu viimase kahe aasta tugevaim tase.

Analüütikute arvates võib see olla alles algus.

„Kõik räägib euro tugevnemise poolt – raha sissevool investeerimisportfellidesse, keskpanga muutuv rahapoliitika ning poliitiliste riskide vähenemine,“ hindab Commonwealth Bank of Australia strateeg Londonis Peter Kinsella.

Credit Agricole SA strateegid tõstsid kuue kuu prognoosi Euroopa Keskpanga eilse nõupidamise järel 1,12 dollarilt 1,18 dollarile.

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi ütles eile, et panga nõukogu pole veel arutanud, kuidas keskpank oma rahapoliitilist stiimulit lõpetama hakkab, küll aga tuleb see teemaks sügisel. Turud eeldavad, et keskpank hakkab stiimulit vähendama tuleval aastal ning et 2018. aasta septembris võiks juba ka esimest intressimäärade tõusu oodata.

Mis euro tõusu võiks pidurdada, on arengud Atlandi teisel kaldal, arvavad mõned analüütikud. Kui näiteks president Donald Trumpi lubatud maksureform peaks kännu tagant minema saama. Need lootused on koos tervishoiureformi takerdumise ja Venemaa seoste uurimisega praegu kuhtunud.

Praegu on euro aasta algusest tugevnenud ca 11%.

Hetkel kuum