• Jaga lugu:

  PRFoods kasvab topeltsuureks

  Christopher Leigh (vasakult), Victoria Leigh-Pearson, Indrek Kasela PRFoodsi erakorralisel aktsionäride üldkoosolekul juuli keskel, mil kinnitati kahe Suurbritannia kalaäri ost.Foto: Andres Haabu

  Indrek Kasela juhitav PRFoods omandab Soomest endast käibelt suurema konkurendi ning kutsub kokku erakorralise aktsionäride koosoleku.

  PRFoodsi tütarettevõte AS Saaremere Kala sõlmis lepingu Oy Trio Trading AB (Trio) aktsiate omanike Ville Sammallahti, Mats Storbjörki ja Heikki Sammallahtiga Soome kalakontserni omandamiseks.
  Börsiteate järgi maksab Saaremere Kala kõigi Trio aktsiate (1450 A-aktsiat ja 50 B-aktsiat) eest müüjatele 3 030 000 eurot. Samas näeb leping ette järgneva viie aasta jooksul lisahinna maksmist. PRFoods teatas, et katab osa tehinguhinnast omavahenditest, kuid taotleb lisaks SEBst 2,5 miljoni euro suurust laenu.
  Tegu on omamoodi olukorraga, kus Taavet ostab Koljati, sest Trio käive on PRFoodsi omast neljandiku võrra kogukam: soomlaste eelmise finantsaasta auditeerimata käive oli 51,4 miljonit eurot. Trio viimase 18 kuu (1.01.2016–30.06.2017) auditeerimata käive oli 81,6 miljonit eurot. Kasum jäi neil perioodidel vastavalt 0,1 ja 0,4 miljoni euro juurde. Tehingu peavad kinnitama aktsionärid ning koosoleku kuupäevaks määras PRFoods 28. augusti.
  Trio on börsiteate andmetel Soome juhtiv Skandinaavia kala- ja karpkalade importija, tema tegevusalade hulka kuulub ka kalatoodete eksport ja lõhe fileerimine.
  Kalatööstus ostulainel
  Trio ost on juba teine PRFoodsi suurtehing sel aastal. Juunis teatas kalatööstusettevõte, et ostab 15,4 miljoni euroga kaks Suurbritannia perekonnaettevõtet: Coln Valley Smokery Limited ja John Ross Jr Ltd, mille 2016. aasta kogukäive jäi 18,6 miljoni euro juurde. Ostuks sai ta 12 miljoni euro suuruse laenu SEBst ning lisaks 5protsendise intressimääraga 1,5 miljoni euro suuruse laenu investeerimisfirmalt Amber Trust II S.C.A. SICAR, mis on seotud PRFoodsi nõukogu liikme Lauri Kustaa Äimäga.
  PRFoodsi nõukogu liige Kuldar Leis ütles, et tehing on hea uudis Eesti kalatööstuse jaoks, sest näitab, et Eesti ettevõtted suudavad laieneda nii Skandinaavias kui ka Suurbritannias. Maailma mastaabis on tema sõnul näha, et ka kalatööstus liigub selles suunas, et tahetakse üksteise sünergiaid ära kasutada ja koostööd teha. Leis selgitas ka, miks Triol on võrdlemisi suure käibe juures üsna väike kasum: kuna ettevõte tegeleb kalatoodete edasimüümisega ja ise töötleb toodet minimaalselt, siis sellest ettevõtte eripärast kasuminumber sõltubki.
  Skandinaaviat hindab Leis eelkõige seetõttu, et seal on Tšiili kõrval maailma parimad lõhekasvatuspiirkonnad. „Meie lõhekasvatus on praegu kaks korda suurem kui kogu Eesti kalatööstus kokku,“ näitlikustas Leis tootmismahtu. Praegu usub Leis, et PRFoodsi laienemistel on esialgu piir ees – kokku on kontserni käive 100 miljoni euro ligi. „Nüüd tuleb kõik omavahel tööle saada,“ ütles Leis.
  PRFoodsi konkurente, teiste hulgas M.V.Voolu juhti Mati Vetevoolu ei õnnestunud kommentaariks tabada.
  PRFoodsi väikeaktsionär ja kontserni endine juhatuse esimees Katre Kõvask ütles, et kuigi pole enam ettevõtte hingeeluga kursis, siis väikeaktsionärina soovib ta PRFoodsile vaid edu.
  PRFoodsiga seotud viimane suurtehing jääb 2014. aastasse, mil toona Premia Foodsi nime kandev kontsern müüs Ukraina ettevõttele Premia jäätisetööstuse haru 27 miljoni euro eest.
  Ostuteade kergitas aktsiat
  Teade Soome firma ostust kergitas eile PRFoodsi aktsiat Tallinna börsil 0,74 protsendi jagu, 0,408 eurole. Viimase kuue kuuga on aktsia tõusnud 11 protsenti. Kontsern on siiamaani kahel aastal 0,3 euro suurust dividendi maksnud, sel aastal 0,6 miljoni euro suurust puhaskasumit investoritega ei jaotatud. PRFoods on varem küsimuste peale dividendipoliitika kohta teatanud, et plaanib seda arutada järgmise aasta aktsionäride korralise koosoleku ajal.
  Suured pangad PRFoodsi ei kata, küll aga teatati Swedbankist, et kui kalatööstusettevõtte käive tõuseb üle 100 miljoni, siis kindlasti kaalutakse seda mõtet.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Nasdaq ainukesena napis plussis
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
T1 alghind on isegi suurima võlausaldaja arvates liiga kõrge
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Nordica sai iseseisvaks lennufirmaks
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.