Mait Kraun • 23. oktoober 2018 kell 14:04
S&P 500 indeks on viimase 13 kauplemispäeva jooksul lõpetanud langusega 11-l.  Foto: EPA

USA börsipäev algas märkimisväärse kukkumisega

USA aktsiaturud langesid kauplemispäeva alguses järsult ning Dow kaotas enam kui 400 punkti, sest Caterpillari ja 3M-i kehvad tulemused tekitasid muret, et ettevõtete kasumid on juba tipu saavutanud, vahendab Bloomberg.

Kui tänane kauplemispäev lõpeb langusega, siis on Standard & Poor’s 500 indeks viimase 14 päeva jooksul langenud juba 12 päeval. Ekspertide sõnul on kaubandussõda ja intresside tõus investorid murelikuks muutnud ning kardetakse, et börsifirmade kasumi kasv aeglustub.

S&P 500 indeks on täna langenud 1,5 protsenti, 2715 punktile. Dow on kukkunud 1,4 protsenti, 24 968 punktile. Langusele viitasid eelturul ka futuurid.

Caterpillari aktsia langes kauplemispäeva alguses järsult, sest ettevõtte materjalikulud kasvavad. Tõsi, analüütikute ootusi siiski ületati. 3M-i aktsia hakkas odavnema, sest börsifirma vähendas tulevikuprognoosi.

„Kaubanduspinged ja intressid on praegu tähtsad, aga järgmise paari nädala jooksul on tähtsad ettevõtete tulemused,“ ütles investeerimisfirma Miller Tabaki aktsiastrateeg Matt Maley. „See, et rahvusvaheliste ettevõtete väljavaated on kehvad, on probleem.“

Täna on tublisti kukkunud ka Aasia aktsiad, Euroopas on turge allapoole vedanud peamiselt tehnoloogiasektor. Stoxx 600 Europe kukkus madalaimale tasemele alates 2016. aasta detsembrist.

Selle nädala lõpus teatab USA valitsus majanduskasvu andmed ning Amazon, Alphabet, Microsoft ja Intel avaldavad kvartalitulemused. Need saavad turgude jaoks olema tõenäoliselt võtmetähtsusega.

Hetkel kuum