Lauri Teder • 7. november 2018 kell 23:04

Börs: valimistulemused sisendasid julgust

Foto: EPA

USA aktsiaturud muutusid Kongressi valimiste järel tunduvalt julgemaks, sest parlamendi kodade jaotumine kahe partei vahel tekitab tõenäoliselt olukorra, kus suuri muudatusi riigis ette ei võeta ning juba vastu võetud otsuseid (nt maksukärpeid) ümber ei pöörata.

Dow Jonesi indeks kosus 2,213%, liikudes 26 180 punkti tasemele. Nasdaq Composite kerkis 2,16%, 75750 punktini. S&P 500 tõusis 2,12%, 2814 punktini. Rahunemisest andis märku börsi lühiajalist hirmu mõõtev CBOE volatiilsusindeks (VIX), mis vajus kauplemistundide jooksul 17,8% madalamale, viimase 30 päeva rahulikemale tasemele.

S&P 500 kasv pärines eelkõige tehnoloogia- (+2,87%) ja meditsiinisektorist (+2,94%), kuid veelgi järsemalt kerkis kolmapäeval tarbekaupade sektor (+3,12%). Viimase tõus toimus aga selgelt e-kaubanduse hiiu Amazon.com-i (+6,86%) turjal, mis toibus vahevalimiste järgsel päeval oma ligi kaks nädalat kestnud madalseisust. Mõnede vaatlejate hinnangul seab demokraatide partei võimulepääsemine Kongressi alamkojas kahtluse alla president Trumpi võimalikud püüded Amazoni ja teiste tehnoloogiahiiglaste tegevust piirata.

Meditsiinifirmade rõõmuks kiitsid kolme osariigi valijad teisipäeval heaks ettepaneku laiendada riiklikku ravikindlustusprogrammi (Medicaid) ka madalama sissetulekuga inimestele. Otsuse mõjul kerkisid Medicaidi vahendavate kindlustusfirmade väärtpaberid lausa rekordtasemele - kallinesid nt Anthem (+6,59%), Humana (+6,68%) ja UnitedHealth (+4,21%). Dialüüsikliinikute kett DaVita hüppas samal ajal tervelt 9,86% kõrgemale, kuna California valijad ei kiitnud heaks ettepanekut seada piirmäär summale, mida kliinikud tohivad neeruasendusravi eest küsida.

Naftafirmad Anadarko Petroleum (+5,7%) ja Noble Energy (+4,18%) võisid kolmapäeval rahulikult hingata, kuna Colorado osariik ei saanud elanikelt nõusolekut nafta- ja gaasipumpamise karmimaks reguleerimiseks.

Hetkel kuum