Rait Kondor • 26 aprill 2019

Soome kütusetootjalt Nestelt oodatust nõrgemad tulemused

Neste rafineerimistehas Soome Porvoo sadamas.  Foto: EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Soome biokütuste tootja ja naftarafineerija Neste teatas reedel oodatust suuremast kvartalikasumi langusest, kui USA Venetsueela vastased sanktsioonid tõid Nynase ühisettevõttest kahjumit, vahendab Reuters.

Neste ärikasum ehk intresside ja maksude eelne kasum langes aastaga 6% 378 miljoni euro peale, mis jäi allapoole analüütikute keskmist ootust 397 miljoni euro suuruse kasumi osas. Analüütikute ärikasumi prognoos jäi 376 ja 429 miljoni euro vahemikku.

Nynase ettevõte, kus Nestel on 49,99% suurune osalus tõi Nestele esimeses kvartalis 31 miljonit eurot kahjumit. Venetsueela riikliku naftafirma PDVSAga loodud ühisettevõtte kasutab oma Euroopa rafineerimistehastes Venetsueela naftat. USA valitsuse poolt Venetsueelale peale pandud sanktsioonid aga takistasid nafta väljavedu Euroopasse.

Neste, mis toodab Singapuri ja Rotterdami tehastes diislikütust ja teisi kütuseid taastuvatest toorainetest, teatas, et taastuvate energiaallikate üksuse esimese kvartali käive kasvas aastaga 28% 973 miljoni euroni ning selle üksuse ärikasum kasvas 14% 337 miljoni euroni. Analüütikud olid keskmiselt oodanud selle üksuse ärikasumiks 297 miljonit eurot.

Taastuvate energiaallikate äriüksus andis vaid 26% Neste kvartaalsest käibest, kuid koguni 89% ärikasumist.

Neste naftatoodete äriüksuse esimese kvartali ärikasum oli 73 miljonit eurot, mis on väiksem, kui analüütikute keskmine 91 miljoni euro suurune prognoos.

Neste aktsia, mis oli aprillis jõudnud rekordilise 33,33 euro tasemeni (ehk 99,99 euroni enne aprilli alguses toimunud aktsia splitti), langes täna 2,1% 31,54 euroni. Viimase aastaga on Neste aktsia tõusnud 50%.

Hetkel kuum