Rait Kondor • 26. aprill 2019 kell 16:42

USA majanduskasv esimeses kvartalis hoogustus

USA-s Pennsylvania osariigis asuv AMES kompaniide käsikärude tehas on suurim omataoline maailmas.  Foto: Scanpix/REUTERS/Tim Aeppel

USA majanduskasv esimeses kvartalis kiirenes ning kasvu kiirenemise tõi peamiselt vähenenud kaubandusdefitsiit ja suurim kaubavarude jääk alates 2015. aastast, vahendab Reuters.

USA majandusministeerium teatas reedel esimese kvartali kohta käivad esialgsed sisemajanduse kogutoodangu andmed, mis näitasid aasta baasile viiduna 3,2% suurust majanduskasvu. Kasvu mootoriks olid vähenenud väliskaubandusdefitsiit, kaubavarude suurenemine ning valitsussektori investeeringute kasv. Reutersi küsitletud analüütikud olid prognoosinud esimese kvartali majanduskasvuks keskmiselt 2,0%.

Negatiivse poole pealt tuuakse välja, et aeglustusid tarbijate ja ettevõtete kulutused ning eluasemete ehituse investeeringud vähenesid viiendat kvartalit järjest. Tarbijakulutuste aeglustumise ühe põhjusena tuuakse välja USA valitsusasutuste 35 päeva kestnud osaline tööseisak, mis kehtis eelmise aasta detsembri lõpus ja käesoleva aasta jaanuaris.

2018. aasta neljandas kvartalis oli USA majanduse kasvutempo 2,2%. Käesoleva aasta teise kvartali lõpuks on USA majandus näidanud kümme aastat järjest toimunud kasvu ning nii pikka järjestikust kasvuperioodi pole USA ajaloos Reutersi andmetel veel nähtud.

Hetkel kuum