Mait Kraun • 21. august 2015 kell 9:00

USA suurim aktsiaindeks murdis läbi tähtsa hinnataseme

New Yorgi börs  Foto: EPA

Standard & Poor’s 500 indeks tegi eile suurima kukkumise alates 2014. aastast. Indeks oli praktiliselt terve aasta kitsas kauplemisvahemikus, millest nüüd läbi murti – see võib tähendada volatiilsuse kasvu, vahendab Bloomberg.

S&P500 indeks kukkus läbi 70punktisest kauplemisvahemikust, mis on püsinud alates märtsist. Kauplemisvahemiku alumine pool oli 2040 punkti juures, eile sulgus indeks 2035 punktil. Selle aasta mais saavutatud rekordist on indeks taandunud 4,5 protsenti. Ühtlasi kustutas S&P500 oma selleaastase tõusu.

Väga tähtis on ka asjaolu, et indeks kukkus eile läbi 200 päeva libiseva keskmise. Tehnilised analüütikud peavad seda indikaatorit tähtsaks „trendinäitajaks“. Kui hind jääb 200 päeva keskmise alla püsima, on trend alla ja vastupidi.

„Kuni tänaseni ei olnud midagi, mis oleks võinud meid sellest kauplemisvahemikust välja murda,“ ütles investeerimisfirma NorthCoast Asset Management kaupleja Frank Ingarra. „Küsimus on selles, kas see on katalüsaator, mis paneb turud kukkuma või suudab turg sinna vahemikku tagasi tõusta.

S&P500 indeks pole viimase aasta jooksul kordagi üle viie protsendi kukkunud. Kümneprotsendist kukkumist, mida tehnilised analüütikud nimetavad korrektsiooniks, pole toimunud juba 2011. aastast saati.

Ka teised suured indeksid langesid märkimisväärselt – Dow Jones odavnes 358 punkti (2,1 protsenti) ja sulgus 16 990 punktil, mis on madalaim tase alates oktoobrist. Nasdaq 100 indeks kukkus lausa 2,8 protsenti.

Hetkel kuum