• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomase portfell jätkab paisumist

  Investor Toomas jätkab edukalt investeerimist börsil.Foto: Veiko Tõkman, Äripäev

  Investor Toomase portfell jätkas eelmisel kuul kasvamist ning saavutas vaatamata mõnede aktsiate suuremale kukkumisele uue rekordkõrge taseme.

  Investor Toomas on Äripäeva poolt välja mõeldud tegelane, kelle käsutuses on reaalne raha, mida hakati 2002. aasta algusest investeerima aktsiaturgudele. Raha liikumise ning Toomase mõtete kohta peab päevikut Äripäeva börsitoimetus.

  Septembris oli portfellis langejaid ja tõusjaid umbes sama palju. Toomas võis rõõmu tunda Microsofti ja Olympicu aktsiate suuremast tõusust, kuid pidi kukalt kratsima vaadates näiteks Southern Copperi ja ABB langust. Siiski polnud tegu halva kuuga, sest portfell kasvas 0,7 protsenti 219 227,39 euroni, mis on uus rekordkõrge tase.
  Kuu ajaga oli suurim langeja Southern Copper, mis kukkus üle 10 protsendi. Aktsiale tegid liiga teise kvartali kehvad majandustulemused. Ettevõtte puhaskasum langes võrreldes möödunud aastaga 9,5 protsenti 337,3 miljoni dollarini ja seda kõrgemate kulude tõttu. Kütus, varuosad ja teised materjalid läksid teises kvartalis ettevõttele oodatust kallimaks maksma.
  Southern Copper, mis tegutseb peamiselt Ladina-Ameerikas, teatas teise kvartali aruandes, et Peruus pandi seisma 1,4 miljardi dollari suurune kaevandusprojekt. Samas augusti lõpus hinnati projekti mõjusid uuesti keskkonnale ning Peruu valitsus kiitis selle heaks, kuid kaevandamine saab alguse alles 2017. aastal. "Tootmine saab Tia Marias kindlasti alguse 2017. aastal," ütles Southern Copperi tegevjuht Oscar Gonzalez Rocha Wall Street Journalile.
  Praegu prognoositakse, et aastas võib kaevanduse tootmisvõimsus olla kuni 120 000 tonni vaske ja seda umbes 20 aastat järjest. Investor Toomas Southerni aktsiat veel müüma ei torma, kuna alates soetamisest on aktsia hind märkimisväärselt tõusnud ning tõenäoliselt saab ka ettevõte oma madalseisust üle.
  Tallink kõige nõrgem
  Kuigi augustis oli Apple'i aktsia investor Toomase üks parimaid, langes möödunud kuul Apple 2,5 protsenti. Tehnoloogiafirma esitles septembris uut iPhone'i, kuid aktsia võttis pärast seda suuna alla. Tavaliselt on alati nii olnud, kui Apple uut nutitelefoni esitlenud on. Leidub analüütikuid, kellele uus telefon ei meeldi ja kes asuvad kohe hinnasihte ja soovitusi ümber tegema.
  Samas kerkisid iPhone 6 eeltellimuste arv 16 miljonini, mis näitab, et turul on väga suur nõudlus Apple'i nutiseadme vastu. Samuti pole ka Apple'i tulemused hakanud alla käima, seega pole põhjust vähemalt lähitulevikus kaaluda aktsia müümist.
  Vaatamata Tallinna börsi madalseisule, tõusis Olympicu aktsia kuu ajaga ligi 6 protsenti. Premia Foodsi järel oli Olympicu aktsia üks parimaid Tallinna börsil. Samas on hea, et Tallinki aktsiad sai täielikult maha müüdud, kuna eelmisel kuul kukkus laevafirma aktsia üle 11 protsendi, olles sellega kolme Balti börsi peale nõrgim.
  Praegu ei ole Toomasel kavas Tallinna börsilt midagi juurde ostma hakata, kuna tajuda on sellist teatud seisakut. Ka Eesti majanduskasv tuleb sel aastal nõrk. Lisaks Olympicule on Toomase portfellis Balti börsidelt veel rõivamüüja Apranga, mille aktsia tõusis kuu ajaga alla ühe protsendi. Kuid aasta algusest on aktsia ligi 4 protsenti plussis.
  Maailma turud punases
  Muret on hakanud valmistama Jaapani indeksaktsiat EWJ, mis möödunud kuul dollarites arvestatuna langes ligi 4 protsenti. Toomas ostis EWJ eelmise aasta esimeses pooles, kuid indeksaktsia tootlus praktiliselt puudub. Aktsiaindeks järgib MSCI Japan Indexi liikumist, kuid kuu ajaga on see võtnud suuna alla. Lisaks on langenud ka Jaapani börsiindeks Nikkei, mis on samuti kuu ajaga 4 protsenti kukkunud.
  Kuna EWJ on pidevalt paigal seisnud või suisa miinuses olnud, ei näi indeksaktsial just erilist tõusupotentsiaali olevat. Seetõttu on Toomas hakanud kaaluma EWJ-i müümist ja edaspidi keskenduda ainult üksikaktsiatele, mitte fondidele ega indeksitele.
  Edasine nägemus aktsiaturgudest tekitab pisut kahtlusi, sest USA keskpank on lõpetamas enda kolmandat võlakirjade ostmise programmi. Pärast eelneva kahe programmi lõppemist võtsid aktsiaturud suuna alla ja toimus korrektsioon. Reedel kukkusid aktsiaturud kogu maailmas mitu protsenti, kuna maailmamajanduse kohta on hakanud nukraid näitajaid ilmuma.
  See ei pruugi olla algus pikemaajalisele langustrendiga, vaid hoopis tegu võib olla tervisliku korrektsiooniga. Sest kuigi USA keskpank on enda võlakirjade ostmise programmi lõpetamas, võib Euroopa Keskpank rahatrükiga hoopis alustada ja see toetaks turge. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Estraveli omanik: eelmine kriis oli võrreldes praegusega lasteaed
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.