investor Toomas • 23. november 2016 kell 10:45

Märkida või mitte märkida – selles on küsimus

Baltic Horizon Fondi ennustatav aastane dividenditootlus on 7-9 protsenti.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Mulle kirjutas taas lugeja Tiit, kes juhtis minu tähelepanu võimalikule investeeringule, mille peale olen ka ise üha pingsamalt mõtlema hakanud.

„Jätkan tüütamist ja uurin, kas sul, Toomas, on plaanis märkida Baltic Horizon Fundi ning mida üldiselt sellest fondist arvad?“ päris Tiit. Siinkohal pean tunnistama, et Northern Horizon Capitali korraldatud rohkem kui 37 miljoni osaku täiendav avalik pakkumine on mind tõsiselt mõtlema pannud.

Stabiilne dividenditulu

Mõtlen Baltic Horizon Fundi osakutele eelkõige seetõttu, et hiljuti tekkis Tallinna Vee aktsiate müügi tõttu minu portfelli juurde ligi 20 000 eurot vaba raha, mis otsib nüüd töökohta.

Pensionipõlve ootava pikaajalise investorina otsin oma portfelli tugevaid stabiilset dividenditulu pakkuvaid väärtpabereid. Baltic Horizon seda ka pakub, makstes dividende lausa kord kvartalis. Seda vähemalt järgmise viie aasta jooksul. Samuti koosneb Baltic Horizoni portfell kinnisvarast, mis on kaetud pikaajaliste üürilepingutega usaldusväärsetele klientidele ning lisaks olemasolevale plaanitakse tegevust Lätis ja Leedus laiendada.

Näiteks on Fond oma eesmärgina välja toonud portfelli väärtuse kasvatamise miljardi euroni. Hiljuti soetati Tallinna G4Si peahoone ja sõlmiti turvafirmaga pikaajaline rendileping. Selliste tugevate üürnike olemasolu süstib kindlust, et hakkama saadakse ka kriisiaegadel.

Fondijuht Tarmo Karotam

Fondivalitseja Northern Horizon Capital AS

Omakapitali suurus ca 50 miljonit eurot

Osaku puhasväärtus 1,3456 eurot

Noteeriti Tallinna börsil tänavu 6. juulil

Uus nädal toob vastuseid

Järgmisel nädalal lubas mulle külla tulla ka Baltic Horizon Fundi juht Tarmo Karotam. Kindlasti saan temaga vesteldes oma küsimustele vastused ning põhjalikuma ülevaate ärikinnisvarasektori hetkeseisust.

Täpsemalt huvitavad mind võimalikud kriisi märgid ärikinnisvaras ning nende mõju Baltic Horizon Fundile. On ju mitu eksperti ennustanud, et võimalik majanduskrahh mõjutab kõigepealt just ärikinnisvara, kuivõrd äripindadest on üürnikul kergem loobuda kui elupindadest ning tarbimise vähenemine võib mõjutada eelkõige just ärikinnisvara.

Äripindade tulevikku võib mõjutada aga ka järjest suurenev e-kaubanduse osakaal. Oma tooteid turustavate ettevõtete kolimine internetti muudab tarbimise kliendile mugavamaks ning teisalt vähendab vajadust füüsilise tegevuskoha järele.

Otsustan varsti

Kuna Baltic Horizon Fundi märkimisperiood algas juba 8. novembril ning on kestnud üle kahe nädala, tähendab see, et peagi on aeg otsustada. Viimane võimalus fondi osakuid märkida on 30. novembril ning see tähendab, et jõuan pärast Karotame külaskäiku oma otsuse veel kord põhjalikult läbi mõelda ning seda ka avalikult analüüsida.

Kindel on aga see, et kõikide märkimises osalejate osakud noteeritakse 8. detsembril Stockholmi börsil. Pakkumises osalejad aga märgivad osakuid mis kauplevad Tallinna Börsil. Tõsi, neidsamu osakuid saab konverteerida ja kaubelda ka Stockholmi börsil peale sealset noteerimist.

X

Hetkel kuum