investor Toomas • 14 detsember 2016
Jaga lugu:
Investor
Ainult tellijale

Investor Toomas: nafta, mu õnn ja rõõm!

Statoil kuulub Investor Toomase portfelli.
Statoil kuulub Investor Toomase portfelli.  Foto: Scanpix/Reters

Nafta hind rallib ja sama teeb ka Statoili aktsia, mis on jõudsalt ülesmäge liikunud.

Vaadates seda, kus me aasta alguses olime – 28 dollarilise barreli juures -, siis praegu on hind kahekordistunud ja mina usun, et põhi on jäänud seljataha. OPECi kohtumiste eel ja järel kipub nafta hind tegema küll vigureid üles-alla, kuid tegemist on siiski lühiajalise kõikumisega ning pikaajaline trend on ikkagi üles.

Miks on põhi möödas?

Nafta hind kukkus jaanuaris mitme aasta põhja seetõttu, et OPECi kartell tahtis kaitsta enda turuosa ja jätkas tootmist rekordtasemel, tootes rohkem, kui oli nõudlust. Ja kui turul on pakkumist rohkem kui nõudlust, võtab hind suuna alla. OPEC tegelikult tulistas turuosa kaitsmise otsusega endale jalga ja sai sellest hiljem ka aru, asudes tootmismahtude vähendamise läbirääkimistele.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Seotud lood

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt