investor Toomas • 26 jaanuar 2018
Jaga lugu:
Investor
Ainult tellijale

On Prantsusmaale veel häid aktsiaid jäänud?

Mees baguette´dega Pariisis.
Mees baguette´dega Pariisis.  Foto: Reuters/Scanpix

Äsja pidas Prantsusmaa president Emmanuel Macron Davosis sütitava kõne Euroopa tulevikust. Mind huvitab hoopis, kas tema riigi aktsiatel võiks tulevikku olla.

Prantsuse börs möödunud aastal maailma kiireimate seas polnud. Parimatest ettevõtetest kokku pandud CAC40 indeks tõusis napilt 13 protsenti. Väga hea, aga oli ka tummisemaid tegijaid. Kuid Prantsusmaa on suur ning kuulu järgi häid asju täis. Esimesena meenuvad luksuskaubad, juustud, vein. Aga ka Airbus ja kaitsetööstus, mis seal sugugi kehvas seisus pole. Seda enam, et tänavu kinnitavad maailma analüütikud kui ühest suust: unusta see kallis USA, Euroopast pead sa tänavu tootlust koju tooma.

Mida ütleb kiire analüüs? Et raske on see investori elu. Möödunud aastal tõusid indeksis enim Prantsuse-Itaalia ühisettevõtte STMicroselectronicsi ja Airbusi aktsia – mõlemad suurusjärgus 80 protsenti. Pole paha. Kuid samas kuuluvad mõlemad kõige viletsama P/E suhtega ettevõtete sekka. Kui pidada silmas rusikareeglit, et P/E kipub väljendama aastates, kui kaua võtab aega, et investeering tagasi teenida, siis saavad nende kahe puhul seda teenistust nautida alles mu lapsed või isegi lapselapsed. Teisalt on tegemist kasvavate valdkondadega ning ettevõtted ise on ausad. STMI on ka võlgade koha pealt täiesti viisakas, aga kas loota eelmise aasta ralli kordumisele? Parim P/E suhe on jällegi autotootjatel Peugeot´l ja Renault´l, neid kimbutab jällegi ränkraske võlakoorem ja tihe konkurents autoturul.

Jaekaubandus kui vaeslaps

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt