Äripäev • 30. mai 2017 kell 3:45

Näljane raha otsib paljunemiskohta

Juhtkiri  Foto: Anti Veermaa

Hoiuste suur maht näitab, et ka uuel börsiletulijal on võimalus veel kord LHVd teha, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

Aasta jagu börsil toimetanud LHV on vastse investorite TOPi pahupidi pööranud: värskes TOP 50s on pooled näod täiesti uued.

Paljud neist verivärsketest – või vähemasti avalikkusele seni suuremalt jaolt tundmata – investoritest ei rahmelda börsil kuigi aktiivselt ja takkapihta on LHV nende korvis enamasti ainus muna. Ja ikka väga suur muna – peotäie ühe firma aktsiatega ju TOPi tippu ei kihuta.

See näitab, et LHV börsile tulekut oodati väga ning kodumaisesse ettevõttesse investeerimise võimalusest haarati kirglikult kinni. See valmidus ei ole kuhugi kadunud: hoiuste maht on viimastel aastatel tublisti kasvanud.

Muutumatult tipus

Investorite TOPi tipus troonib endiselt, nagu see viimastel aastatel on olnud, Sven Linnart Alpstal, Tallinna börsi kaalukaim erainvestor, kellele kuulub 14,5 mln euro eest aktsiaid.Alpstali portfellis moodustavad kaalukaima osa Tallinna Kaubamaja ja OEG aktsiad – tema pole LHVsse panustanud. Ent Alpstal on näiteks juba teine Nordeconi aktsionär Toomas Lumani järel.

Ent allapoole liikudes on LHV puudumine portfellis erandlik nähtus. Hulk edetabeli tipu investoreid ostis LHVd juba enne, kui see börsile oli läinud, ja nende usaldus LHV vastu on börsile mineku järel üksnes suurenenud. Usaldus on koguni nii suur, et aktsiat lihtsalt hoitakse eeldusel, et selle hind saab üksnes kasvada – või delegeeritakse otsused aktsiate liikumise asjus portfellihaldurile.

Hoiuste pöörane maht

Kirglikult investeerimisvõimalust otsivat raha on praegugi turul tähelepanuväärsel määral: tänavu veebruaris suurenes majapidamiste hoiuste maht 116 miljoni euro võrra, mis teeb aasta varasema ajaga võrreldes kasvuks 8 protsenti. Eesti Panga andmetel on hoiuste maht praegu 16,3 miljardit eurot.

See summa pole küll kogumahus valmis Tallinna börsile suunduma, ent arvestatav osa sellest otsib kindlasti kasvuvõimalusi, mida Tallinna börs praegu küllaldaselt ei paku.

Seega oleks uuel Tallinna börsi põhinimekirja lisandujal taas võimalus “LHVd teha” – tõsi, tal peaks olema ette näidata sama laitmatu renomee ja ulatuslikud kasvuambitsioonid. LHV on viimastel aastatel jõudsalt laienenud ning näidanud valdavalt väga häid majandustulemusi. Isegi Erkki Raasukese lahkumine LHVst ja asumine uue, Nordea ja DNB ühendpanga juhiks pole suutnud LHV usaldusväärsust kõigutada. LHV on aktiivsete ja terava ärivaistuga omanike käes: Rain Lõhmus ja Andres Viisemann on tegusa omanikuhoiaku eest Äripäevas korduvalt kiita saanud.

Tallinna börsi juht Kaarel Ots on lubanud, et peagi lisandub börsile uusi firmasid. Ootame põnevusega, sest raha, mis otsib kasvuvõimalust, on küll ja veel.

Pealegi, Tallinna börsi on aegade jooksul küll süüdistatud väheses valikuvõimaluses ja kehvas likviidsuses, ent Äripäeva hiljutine ülevaade näitab, et põhinimekirja kuulub hulk tublisid ja toekaid dividendimaksjaid, kes on pikaajalistele investoritele läbi paljude aastate rõõmu valmistanud. Dividendimaksjaid on soovitanud eelistada ka Äripäeva investor Toomas.

Hetkel kuum