Priit Pokk • 15. mai 2019 kell 8:59

Dotatsioon paisutas parvlaevaäri kasuminumbrit miljonite võrra

Parvlaev Piret Kuivastu sadamas on üks viiest TS Laevade alusest.  Foto: Postimees/Scanpix, Mihkel Maripuu

Tallinna Sadamale kuuluv TS Laevad teenis eelmisel aastal 6,4 miljonit eurot puhaskasumit, aasta varasemaga kasvas kasum pea kolm korda. 2017. aastal teenis ettevõte 2,4 miljonit eurot kasumit.

TS Laevad OÜ 2018. aasta müügitulu oli 30,1 miljonit eurot, millest piletitulu oli 11,2 miljonit eurot, ühistransporditoetus 18,3 miljonit eurot ning muud tulud ehk parvlaevade ja bürooruumide rentimine 0,6 miljonit eurot.

Võrreldes aasta varasemaga kasvas müügitulu kolm miljonit eurot ehk 11%, kirjutab ettevõte Äripäeva Infopanka laekunud majandusaasta aruandes. Peamiselt kasvas see dotatsiooni tõttu, mis kasvas aastaga 2,5 miljoni euro võrra. Piletitulu kasvas 400 000 eurot ning muud äritulud umbes 100 000 euro võrra. Aasta varem teenis ettevõte nelja uue parvlaeva hilinemise tõttu samuti 3,76 miljonit eurot.

Ettevõte teenindab reisijaid Rohuküla–Heltermaa ja Virtsu–Kuivastu liinil. Reiside arv suurenes eelkõige viimasel liinil. Mandri ja suursaarte vahel sõitis kokku 2,3 miljonit reisijat ning laevad viisid üle ligi miljon sõidukit, mis on vastavalt 3% ja 4% rohkem kui 2017. aastal. Seejuures kasvas Virtsu–Kuivastu liinil teenindatud reisijate arv 3% ja sõidukite arv 4%, Rohuküla–Heltermaa liinil kasvas reisijate arv 4% ja sõidukite arv 7%. Saarte püsielanike osakaal kõikidest reisijatest oli mullu 22%, välismaalased umbes kümnendik.

Ettevõte kirjutab aruandes, et Virtsu–Kuivastu liin tõotab suvekuudel olla peagi ülekoormatud ning selleks tuleb kas leida täiendav laev, mis teenindaks seda liini, või aitaks tipphetkedel koormust hajutada hindade tõstmine nõudluse suurenedes.

Ettevõtte pea kohal on veel 2017. aastast pärinev 23,8 miljoni eurone kahjunõue, mille esitas Vjatšeslav Leedo, süüdistades keelatud riigiabis ning konfidentsiaalse teabe põhjendamatus kasutamises. "Juhatus on arvamusel, et nõue ei ole põhjendatud ja õigusnõustajate arvates ei ole kohustise tekkimine tõenäoline. Seetõttu ei ole juhatus pidanud vajalikuks nõude katteks eraldist moodustada," kirjutab ettevõte aruandes.

Hetkel kuum