Mari Meel • 4 juuni 2012

Kaan ettevõtja kaelal

Poliitiline võim nii pealinnas kui ka riigis on muutunud kaaniks ettevõtja kaelal, kirjutab TTÜ ärieetika dotsent Mari Meel.

Annetajal poleks tarvis otsida anonüümse annetuse võimalust, kui tema annetusejärgne tegevus ei sõltuks poliitikutest. Idee järgi on meil liberaalne demokraatia, mis tähendab, et riigivõim ei tohi sekkuda ettevõtlusse muidu, kui ainult ühise hüve kaalutlusel ja konkurentsi kindlustamiseks; et ettevõtjate kohtlemine riigi poolt oleks võrdne, sõltumatu ettevõtjate poliitilistest eelistusest. Anonüümsete annetuste tunnistajad ja annetajate rohkus tõendavad, kui sügavalt korruptiivne see nähtus on.

Korduv- või suurannetajat tuleks võtta kui avaliku elu tegelast, sest ta mõjutab ju avalikku elu, kujundab riigivõimu oma huvides, seepärast peaksid tema annetused olema riigi kodanikele, läbipaistvad – sest meie oleme ju valijad, kes peavad oskama otsustada, kas tema huvid on ka meie huvid.

Pikemalt loe tänasest Äripäevast.

Hetkel kuum